Ľudia a niečo viac

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

ŠKOLA

ŠKOLA,  dalo by sa povedať škola "života"...



http://www.souzcnt.edu.sk/Images/Images2/skola.jpg   http://www.gymskalica.edu.sk/zk/EZK.jpg         

http://img.cas.sk/img/4/article/192432_skolstvo-ucitel-ucitelka-matematika.jpg               http://www.pasa.sk/images/trieda1.gif




Škola života. Čo to vlastne je "tá“ škola života?

Škola sama o sebe nám dá veľa vedomostí a poznatkov, no to najdôležitejšie v našom živote nám poskytne sám život. Škola nás síce naučí počítať, čítať, písať a mnoho iných vecí, ale aj napriek tomu si myslím, že to naozaj dôležité sa naučíme až "v teréne“. Netvrdím, že poznatky nie sú dôležité, ale to život nás učí, ako mať rád, ako robiť šťastných ľudí okolo seba, ako pomáhať, ako obdarúvať, ako rozdávať lásku, ako napravovať chyby a mnoho iných vecí, na ktoré si v tejto chvíli nespomeniem, ale to sám život nás učí na vlastných chybách a to nás žiadna škola nenaučí.

Učíme sa celý život a napriek tomu sa nenaučíme všetko. Niet na Zemi takého človeka, ktorý môže pravdivo povedať: "Teraz už všetko viem.“ Ak by to aj povedal, klamal by. Preto môžeme s čistým svedomím povedať, že najlepšia škola je škola života.

Čo je vlastne škola? Pod týmto slovom si každý predstaví niečo iné. Ale kde sa také slovo naberie?

Podľa mňa pojmom škola v dávnych časoch označovali miesto na týranie detí a mladistvých. Predstavte si škola... budova ako iná, ale keď pridáme ku slovu škola písmeno k ako príponu a dĺžeň na písmeno a vznikne úplne nove slovo, a to školák. Čo je vlastne školák? Určite si každý predstaví malé dieťa, ktoré je v 1. ročníku a ešte nevie čo ho čaká.

Ale keď uvážime že ak pripojíme predponu zá- hneď sa nám ukáže slovo záškolák, a to netreba vysvetľovať. Zoberme si na mušku slovo školník. Školník od duše zlé slovo... asi hlavný kat alebo tyran v minulosti... u  detí toto slovo vyvoláva strach a rozprávajú sa okolo neho rôzne príbehy.

Lenže slovo škola mohlo mať aj kladný význam, a to z latinčiny "schollus!... miesto stretávania sa výnimočných ľudí ako boli filozofi, astronómovia, vedci atď.

Lenže v slove škôl sa tiež nachádza úplne iné slovo, a to kôl... predmet na zabíjanie upírov, ale tiež na obranu či stavbu domov, hradieb a pevností.

http://i.pravda.sk/08/033/skcl/P0121f9e1_s_euro_lesyk_skola.jpghttp://www.zssukromna-human.sk/litldesk.gif

http://www.bda.sk/image/obj57geo78pg5p12.pngň

http://citaty-o-lasce.cz/wp-content/uploads/srdce02.jpg...Želám všetko dobré
PS: Stojí za to...!!!!Premýšľajte.
                                  

Škola | stály odkaz

Komentáre

  1. Pekná úvaha
    škola by mala byť druhým domovom,. ale pre mňa nebola ani tretím
    publikované: 18.02.2009 21:26:09 | autor: kajovsky (e-mail, web, autorizovaný)
  2. Pre kajovsky:
    To mi je ľúto. Môžem sa spýtať prečo?
    publikované: 04.10.2011 13:05:53 | autor: Angelote (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



">.
  • Create PlaylistPop-out playerDownload music and ringtones
  • ">:-)
    Počet zhliadnutí:
    Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014