Ľudia a niečo viac

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Harry Potter: chlapec, ktorý má zachrániť svet, a zabiť najväčšieho čarodejníka, a vraha svojich rodičov Lorda Voldemorta

Harry Potter

Harry Potter je názov série fantasy knižiek o mladom čarodejníckom učňovi napísaných britskou autorkou J. K. Rowlingovou. Následne bolo podľa týchto knižiek vytvorených niekoľko filmov a počítačových hier. Prvý diel série - Harry Potter a Kameň mudrcov (v origináli Harry Potter and the Philosopher's Stone) - bol vydaný v roku 1997. Rowlingová oznámila, že plánuje vydanie siedmich kníh, každú o niečo temnejšiu ako jej predchodca, ako Harry starne a jeho nepriateľ, Lord Voldemort, získava silu. V súčasnej dobe je už vydaných všetkých sedem dielov série. Z obsahu kníh ale možno odvodiť, že dej prvej knihy sa v skutočnosti odohráva v roku 1991.

Knihy o Harry Potterovi sú určené predovšetkým starším deťom, ale majú svojich priaznivcov vo všetkých vekových skupinách, ako dokazuje vydávanie každej z kníh aj vo verzii so špeciálnou verziou obálky, určenou pre dospelých. Aj filmové štúdiá Warner Brothers už nakrútili sériu filmov podľa týchto kníh. Prvý z týchto filmov bol uvedený do kín v roku 2001.

Nápad na príbeh sa podľa jeho autorky zrodil a úplne sa vyformoval počas cesty vlakom z Manchestru do Londýna. Jej obľúbeným miestom na písanie prvého dielu sa stala jedna z edinburghských kaviarní. Predaj kníh urobil z Rowlingovej dolárovú miliardárku a 552. najbohatšiu osobu na svete. Je dokonca bohatšia ako kráľovná Alžbeta II..

Každá kniha opisuje jeden rok v Harryho živote na Rokfortskej strednej škole čarodejníckej, kde sa učí čarovať, pripravovať elixíry a hrať metlobal. Harry sa takisto učí prekonať veľa čarodejníckych ako aj spoločenských nástrah a bojuje so svojim dospievaním. Výnimkou je siedmy diel, ktorý sa vo väčšej časti odohráva aj mimo Rokfortu.

J.K. Rowling

ImageShack, share photos of j.k.rowlingová, share pictures of j.k.rowlingová, share video of j.k.rowlingová, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting.

Joanne Rowling, všeobecne známa ako J.K. Rowling sa narodila 31. júla 1965, v Yate.

Rowlingová je známa ako autorka sérií fantasy kníh o Harry Potterovi, ktoré vzbudili medzinárodný záujem a získali množstvo cien. Vo februári 2004 časopis Forbes odhadol jej majetok na 576 miliónov libier, čo ju radí medzi dolárových miliardárov ako vôbec prvého spisovateľa; Rowlingová je tiež najbohatšou ženou v Spojenom kráľovstve, dokonca pred kráľovnou Alžbetou II...

J.K. Rowlingová sa narodila v Chipping Sodbury, Gloucestershire, Spojené kráľovstvo v roku 1965. Spolu s matkou, otcom a mladšou sestrou Dianou sa presťahovali do Winterbourne, Bristolu a potom do Tutshillu blízko mesta Chepstow. Navštevovala strednú školu vo Wyedean Comprehensive, kde už vtedy rozprávala príbehy svojim priateľom. V roku 1990 jej 45-ročná matka podľahla po desaťročnom boji skleróze multiplex.

Po štúdiách francúzštiny a literatúry na University of Exeter, s  ročným pobytom v Paríži, sa presťahovala do Londýna aby robila prieskum a  pracovala ako bilinguálna sekretárka pre Amnesty International. V tomto období, počas jednej štvorhodinovej cesty z Manchestru do Londýna dostala nápad napísať príbeh o mladom chlapcovi navštevujúcom čarodejnícku školu. Kým sa dostala do cieľovej stanice, mala už v svojej hlave postavy a dobrý základ pre knihu Harry Potter a Kameň mudrcov, na  ktorej začala pracovať počas obednej prestávky.

Rowlingová sa potom presťahovala do mesta Porto v Portugalsku, aby učila angličtinu ako cudzí jazyk. Tam sa 16. októbra 1992 vydala za  portugalského televízneho novinára Jorge Arantesa. Kým sa v roku 1995 rozviedli, mali spolu dievčatko, Jessicu Rowlingovú Arantesovú (narodenú 27. júla 1993). V decembri 1994 sa spolu so svojou dcérou presťahovali do blízkosti svojej sestry v Edinburghu. Nezamestnaná a žijúca na podpore dokončila v  edinburghskej kaviarni svoj prvý román. (Je rozšírená klebeta, že román písala v kaviarni, aby ušla zo svojho studeného bytu, ale podľa nej samej to nie je pravda).

Za štvrtý diel série - Harry Potter a Ohnivá čaša jej bola udelená cena Hugo za rok 2001 v kategórii román.

Postavy

Daniel Radcliffe alias Harry Potter  

  

  

    

 

Daniel Jacob Radcliffe sa narodil 23. júla 1989 v Londýne. Filmový, televízny a divadelný herec je známy predovšetkým ako mladý čarodejník Harry Potter z mimoriadne úspešnej filmovej série podľa bestsellerov J. K. Rowling.


Daniel prišiel na svet ako jediné dieťa literárneho agenta Alana Radcliffa a castingovej režisérky Marcie Gresham. Jeho matka, rodená Marcia Gresham Jacobson, je židovského pôvodu a vyrastala vo Westcliff-on-Sea v Essexe, kým jeho protestantský otec pochádza zo Severného Írska. Svoju túžbu byť hercom prejavil Daniel po prvý raz ako päťročný a začal hraním v školských predstaveniach.


Svoj televízny debut absolvoval v decembri 1999, keď BBC odvysielalo dvojdielnu adaptáciu románu David Copperfield Charlesa Dickensa. Stvárnil v nej malého Davida. Jeho filmovým debutom bola vedľajšia rola vo filme Agent z Panamy (The Tailor of Panama, 2001) po boku Pierca Brosnana - stvárnil syna Harryho a Louisy Pendelovcov, ktorých si zahrali Geoffrey Rush a Jamie Lee Curtis. Práve Jamie vraj Danielovu matku upozornila na to, že by mohol byť Harrym Potterom. To si pravdepodobne povedal aj režisér Chris Columbus, keď Daniela videl v Davidovi Copperfieldovi a pozval ho na casting. Šťastná náhoda však priniesla aj stretnutie s producentom Davidom Heymanom. Stretli sa na predstavení Stones in His Pockets v Londýne a Daniel vraj Davida okamžite zaujal svojím "potenciálom stvárniť Harryho". Po rozhovore s jeho rodičmi teda pozvanie na casting zopakoval aj on. Keď potom o pár dní neskôr sedel jedenásťročný Daniel vo vani, z produkcie zavolali Alanovi, aby mu oznámili, že jeho syn bude hrať Harryho Pottera. Daniel vraj vtedy plakal od šťastia a dokonca sa v noci zobudil, aby sa opýtal otca, či to náhodou nebol sen. "Bol som vo vani a zrazu pribehol otec so slovami: 'Hádaj kto bude hrať Harryho Pottera!?' a začal plakať. Myslím si, že to bola najlepšia chvíľa môjho života," zaspomínal si Daniel neskôr na tento moment. S jeho obsadením do filmu súhlasila aj J. K. Rowling, ktorá povedala, že mala pri pohľade na neho pocit, akoby našla svojho dlho strateného syna. "Pri sledovaní Danielových kamerových skúšok som si povedala, že Chris Columbus nemohol nájsť lepšieho Harryho," komentovala jeho obsadenie do hlavnej úlohy Rowling. Film Harry Potter a Kameň mudrcov (Harry Potter and the Sorcerer's Stone, 2001) mal svetovú premiéru 4. novembra 2001 v Londýne. Odvtedy sa Daniel pravidelne objavuje na titulných stránkach časopisov a môže sa pochváliť miliónmi ctiteliek na celom svete. Prvú knihu z potterovskej série vraj začal čítať ako osemročný, no nedočítal ju - to sa mu podarilo až keď získal hlavnú rolu vo filme. Harryho si zahral aj v ďalších filmoch: Harry Potter a tajomná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002), Harry Potter a väzeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004), Harry Potter a Ohnivá čaša (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2005) a Harry Potter a Fénixov rád (Harry Potter and the Order of the Phoenix, 2007). Na potešenie svojich fanúšikov nebude chýbať ani v posledných dvoch filmoch: Harry Potter a Polovičný princ (Harry Potter and the Half-Blood Prince), ktorého uvedenie je naplánované na november 2008 a Harry Potter and the Deathly Hallows (Harry Potter and the Deathly Hallows) podľa poslednej - siedmej knihy, ktorá sa na pulty kníhkupectiev na celom svete dostane v sobotu 21. júla. Film by mal mať premiéru v roku 2010.


V roku 2002 hosťoval v predstavení The Play What I Wrote v réžii Kennetha Branagha na londýnskom West Ende. O štyri roky neskôr - v roku 2006 odštartoval svoju premenu z detského na dospelého herca, keď v televíznom seriáli Komparz parodoval sám seba. Zahral si aj v nezávislej austrálskej dráme December Boys, ktorej svetovú premiéru ohlásila spoločnosť Warner Bros. na august 2007. Na konci februára tohto roka navyše stvárnil hlavnú rolu v kontroverznej divadelnej hre Equus v londýnskom divadle Gielgud. Ako čeľadník Alan Strang, ktorý "miluje kone viac, ako by mal", si vyslúžil nekončiace chvály divadelných kritikov. Pozornosť médií však pritiahol najmä tým, že v jednej scéne sa na pódiu objavil úplne nahý. Posledné londýnske predstavenie hry sa konalo 9. júna, no Daniel by si svoju rolu mohol zopakovať v lete 2008 v New Yorku. "Istá časť môjho ja chce nabúrať obraz, ktorý ľudia o mne majú. Tá divadelná hra je pre mňa veľkou výzvou, ktorá mi dá možnosť ľudí presvedčiť, že viem byť aj niekým iným ako Harrym Potterom," uviedol Radcliffe na adresu hry vo februárovom rozhovore pre časopis Newsweek.

Ako šestnásťročný sa Daniel stal najmladším Britom, ktorý nie je kráľovského pôvodu, a jeho samostatný portrét vystavili v britskej National Portrait Gallery. Obraz, ktorého autorom je Stuart Pearson Wright odhalili 13. apríla 2006 ako súčasť novej výstavy v londýnskom Royal National Theatre, odkiaľ sa neskôr presunul do svojej súčasnej rezidencie - National Portrait Gallery. V čase vzniku portrétu mal Radcliffe štrnásť rokov. V pondelok 9. júla 2007 zanechal spolu s Rupertom Grintom a Emmou Watson odtlačky svojich rúk, nôh a čarovného prútika pred hollywoodskym Grauman's Chinese Theater.


Radcliffe má rád filmy a hudbu, pričom sa učí hrať na basgitaru. Obľubuje najmä punk-rock a podľa vlastných slov je fanúšikom veľkého množstva skupín - od Sex Pistols po Arctic Monkeys. Ako správny Angličan má rád futbal - i keď ho nehrá, fandí londýnskemu klubu Fulham F.C. Svoj voľný čas na pľaci spolu s ostatnými hercami trávi hraním stolného tenisu a videohier.


V roku 2006 sa objavil na zozname Sunday Times Rich List, ktorý odhadoval jeho osobný majetok na 14 miliónov britských libier, čím sa zaradil medzi najbohatších mladých ľudí vo Veľkej Británii. V roku 2007 sa umiestnil na 33. mieste v rebríčku British young people's rich list. Jeho majetok podľa odhadov dosiahol v prepočte asi 835 miliónov slovenských korún. Za prvý film z potterovskej série zinkasoval v prepočte viac ako šesť miliónov korún a jeho honoráre stúpali závratnou rýchlosťou. Štvrtý film mu vyniesol v prepočte asi 270 miliónov korún a jeho honorár za snímku Harry Potter a Fénixov rád prekročil 360 miliónov korún. Za posledné dva filmy zo série by mal podľa zverejnených informácií zinkasovať v prepočte vyše 1,2 miliardy korún. K tomuto rozprávkovému majetku sa dostane v deň svojich osemnástych narodenín - teda v pondelok 23. júla. Napriek svojmu bohatstvu si vraj Daniel nepotrpí na luxus. Najviac podľa vlastných slov míňa na knihy, lebo rád a veľa číta. Finančne podporuje rôzne organizácie, prispieva na výskum autizmu a pomáha smrteľne chorým deťom. Pred svojimi narodeninami dokonca požiadal fanúšikov, aby namiesto kupovania darčekov pre neho radšej prispeli na Demelza House Children's Hospice v Sittingbourne v Kente.

Emma Watson alias Hermiona Grangerová

 

Britská herečka Emma Watson sa narodila 15. apríla 1990 v Oxfordshire (alebo vo Francúzsku). Emma Charlotte Duerre Watson prišla na svet ako prvé dieťa právnikov Chrisa a Jacqueline Watsonovcov. Podľa niektorých informácií ale jej rodičia v tom čase nežili v Oxfordshire, ale vo Francúzsku a Emma sa preto narodila tam a prvé roky svojho života prežila v Paríži. Pokrstili ju podľa starej mamy z otcovej strany, ktorá po sobáši začala používať meno Emma Charlotte Duerre Watson. Od rozvodu rodičov žijú Emma a jej o tri roky mladší brat Alex s matkou. Talentovaná herečka sa preslávila hneď svojou prvou filmovou úlohou - ako Hermiona Granger vo filmovej sérii o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Emma navštevovala prestížnu oxfordskú prípravku The Dragon School a neskôr začala chodiť na dievčenskú školu Headington School v Oxforde. V júni 2006 absolvovala skúšky GCSE z desiatich predmetov, vrátane vied, angličtiny, matematiky, francúzštiny, španielčiny, latinčiny, geografie, umenia a histórie (na osem A* a dve A). V súčasnosti sa pripravuje na ďalšie skúšky, ktorých absolvovaním sa posunie k vyššiemu vzdelaniu.

Predtým, než dostala úlohu Hermiony, jej herecké výkony malimožnosť vidieť len diváci školských hier. Zahrala si hlavné postavy v predstaveniach Arthur: The Young Years a The Happy Prince. Ako sedemročná vyhrala súťaž v prednese Daisy Pratt Poetry Competition.

Do postavy Hermiony Granger ju angažovali ako desaťročnú a na premiére snímky Harry Potter a Kameň Mudrcov (Harry Potter and the Sorcerer's Stone) mala 11 rokov. Odvtedy hrala vo všetkých pokračovaniach: Tajomná komnata (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 2002), Väzeň z Azkabanu (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 2004) a Ohnivá čaša (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2005) a dokončila nakrúcanie piateho filmu Harry Potter a Fénixov rád (Harry Potter and the Order of the Phoenix), ktoré sa do slovenských kín dostane v termíne svetovej premiéry - 12. júla 2007. Na konci marca tohto roka sa v médiách objavili špekulácie o tom, že by to mohol byť jej posledný film zo série. Tie sa ale definitívne rozplynuli potom, ako podpísala zmluvy na účinkovanie v posledných dvoch filmoch. Znovu si tak zopakuje úlohu "najmúdrejšej čarodejnice v jej veku". "Nikdy by som Hermionu neopustila - je to moja hrdinka," reagovala herečka v stanovisku, ktoré poskytla spoločnosť Warner Bros. Šiesty film Harry Potter a Polovičný Princ (Harry Potter and the Half-Blood Prince) by sa mal v kinách objaviť v roku 2008 (pravdepodobne 21. novembra 2008) a posledný - siedmy je zatiaľ ohlásený na rok 2010. Účinkovanie v tejto sérii je zatiaľ jej jedinou filmovou skúsenosťou, ale ako uvádza, túži napredovať a rozvíjať svoje schopnosti. Na svojom konte má aj dve významné filmové ceny - najlepšia detská herečka Phoenix Film Critics Society Awards (2003) a najlepší dievčenský herecký výkon Young Artist Awards (2002). "Teraz, keď som si zahrala povýšeneckú, panovačnú a noblesnú Hermionu Granger, chcela by som si zahrať nejakú americkú stredoškoláčku. Chcem hrať niekoho úplne iného. Chcem vyskúšať tie najrôznejšie charaktery a najrôznejšie pohľady, ale pravdepodobne budem ešte chvíľu Hermiona," hovorí Emma o postave, ktorá jej dala slávu, a dodáva, že bude vždy hrdá na to, že mohla byť súčasťou týchto filmov. Fanúšikovia Harryho Pottera majú na Emmu ako Hermionu rozličné názory. Podľa niektorých je perfektná, podľa iných príliš pekná - v knihách J. K. Rowling je Hermiona opísaná ako veľmi obyčajná - ani krásna ani škaredá. Z filmov ju všetci poznajú ako brunetku, ale v skutočnosti je blondínka. Hermionu si zahrala aj v predstavení The Queen's Handbag - špeciálnej mini-epizóde Harryho Pottera na oslavách 80. narodenín Kráľovnej Alžbety II.


Ako pätnásťročná sa Emma stala najmladšou herečkou v histórii, ktorá sa objavila na obálke časopisu Teen Vogue. Nedávno jej ale tento "titul" uchmatla Willa Holland. V roku 2004 bola členkou poroty, ktorá vyberala mladých filmárov ocenených First Light Film Award. Jej kolegami boli Pierce Brosnan, Kenneth Branagh a Samantha Morton.

Emma veľmi rada športuje - venuje sa pozemnému hokeju, tenisu, rounders a netballu. Voľný čas na pľaci zvyčajne trávi pri videohrách alebo stolnom tenise. Spolu s bratom vlastnia dve mačky: Bubbles a Domino. Malalen trinásť rokov, keď sa umiestnila na desiatom mieste v rebríčku najsexi žien showbiznisu. Vo svojich šestnástich rokoch rozpráva plynule po francúzsky, taliansky a nemecky. Zaujímavosťou je, že má narodeniny v rovnaký deň ako Emma Thompson, ktorá si vo filmoch zo série o Harrym Potterovi zahrala profesorku Sybil Trelawney.

Rupert Grint alias Ron Weasley

 

Bydlisko: Hertfordshire, Anglicko
Obľúbená hudba: rap
Súrodenci: brat James, sestry Georgina, Samantha a Charlotte
Rodičia: Nigel a Jo
Obľúbený predmet v škole: chémia
Zvieratá: dlhosrstá ryšavá mačka a basset Sergeant Montgomery

Záľuby: kreslenie, futbal, plávanie a bicyklovanie

Narodil sa 24. augusta 1988 v Hertfordshire. Preslávil sa stvárnením študenta-čarodejníka Rona Weasleho vo veľkofilme Harry Potter.

O jeho umeleckých sklonoch svedčí aj fakt, že vie hrať na gitare a je takisto zdatný v kreslení. Najobľúbenejším hercom ryšavého Brita je komik Jim Carrey. Študuje v rodnom meste.

Okrem všetkých častí sfilmovaného príbehu spisovateľky J.K. Rowling účinkoval vo filmoch Thunderpants (2002) a Driving Lessons (2006). V roku 2007 ho Forbes zaradil na 16. miesto medzi najlepšie zarábajúcimi mladými ľuďmi do 25 rokov.

Herec je veľkým fanúšikom futbalového tímu Tottenham Hotspur a vo voľnom čase si rád zahrá futbal i golf. Zaujímavosťou je, že na kasting pre film o Harrym Potterovi poslal podomácky natočené video, ktoré nakoniec slávilo úspech a odštartovalo jeho hereckú kariéru.

Ďalšie postavy doplním...

 

 




                                                                   

 

 


Harry Potter | stály odkaz

Komentáre

  1. NNnn
    Celkom pekný blog a dobré je, že je to také "z každého rožku trošku" :D:D:D
    publikované: 29.05.2011 20:47:57 | autor: LunHer (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. NNnn
    Že neľahká matematická úloha! :D To aj slepý vyrieši! Daj niečo ťažšie bude to väčšia zábava, lebo mozog vždy treba trénovať....
    publikované: 29.05.2011 20:50:13 | autor: LunHer (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Pre NNnn
    Aj by som dala, ale zatial neviema ako. :D
    publikované: 30.05.2011 23:01:22 | autor: Angelote (e-mail, web, autorizovaný)
  4. S každého rožka troška
    Máš tu super články všetky rada čítam, ďakujem
    publikované: 03.07.2011 09:20:19 | autor: misi (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Pre misi:
    Ďakujem, si zlatá! :D Chcela by som pridávať viacej článkov, ale akosi nemám čas...
    publikované: 04.10.2011 13:01:20 | autor: Angelote (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



">.
  • Create PlaylistPop-out playerDownload music and ringtones
  • ">:-)
    Počet zhliadnutí:
    Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014