Ľudia a niečo viac

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Droga je najväčšie svinstvo!

Ak do toho raz vstúpite, máte malú šancu na záchranu, no aj keď sa zachránite, následky Vás neminú, tak si prosím Vás nezahadzujte život, niečím čo za to nestojí, tým, že si dáte drogu, si problémy nevyriešite....ja osobne si nikdy nedám drogu ani nič iné...dúfam, teda verím, že ani vy nie...skazíte si tým život!!!
DROGY
http://www.fotoaparat.cz/images/0254/025461.jpg

Droga je akákoľvek látka, ktorá je po vstupe do živého organizmu schopná pozmeniť jednu alebo viacero jeho funkcií. Pôsobí priamo alebo nepriamo na centrálny nervový systém a môže mať priznané postavenie lieku. Drogová závislosť je definovaná neodolateľným želaním, nutkaním alebo potrebou pokračovať v užívaní drogy a drogu získavať akýmikoľvek prostriedkami. Závislosť od drogy je daná tendenciou zvyšovania dávky drogy, psychickou a často aj fyzickou závislosťou na jej účinkoch. Jedným zo získaných ovplyvňujúcich faktorov možnej závislosti na droge najmä psychickej predstavujú tzv. peristatické faktory, t.j. faktory vplyvu skupiny, okolia, kultúrnych štýlov a iných sociologických aspektov.

http://blog.idnes.cz/blog/6947/92246/smrt_heroin.jpg
Drogová problematika už dávno nie je problémom ohraničenej skupiny konzumentov drog. Drogy a ich distribúcia predstavujú fenomén prekračujúci hranice krajín a kontinentov, ktorý vedie k výrazným medicínskym, sociologickým a ekonomickým dôsledkom s chabou a naivnou snahou na univerzálne riešenie. Jedinou možnosťou je poskytnúť širokej verejnosti čo najpravdivejšie informácie o márnom hľadaní chemického raja.


Skupiny drog:

Drogy sa dajú v zásade rozdeliť do štyroch základných skupín. Tieto skupiny látok sa medzi sebou líšia vzhľadom, účinkami, priebehom závislosti, ale aj mierou rizika pre užívateľa. K týmto nelegálne vyrábaným látkam je možné ďalej pričleniť piatu skupinu – lieky s účinkami ovplyvňujúcimi psychiku človeka, teda inak povedané legálne drogy:
I.skupina: Konopné drogy
II.skupina: Opiáty
III.skupina: Stimulačné látky
IV.skupina: Halucinogény
V.skupiny: Psychotropné lieky

Halucinogény
http://www.soslevnr.edu.sk/drogy/DROGY19.JPG

Halucinogény sú drogy, ktoré u zdravého človeka vyvolávajú psychické zmeny. Spôsobujú poruchy vnímania, zasahujú cítenie, myslenie, sebazáchovu a náladu. Len zriedka u nich ide o pravé halucinácie. Patrí sem substiované indolakylaminy (LSD-25, dimetyltryptamin, psilocybin), substiované fenylalkylaminy (meskalin) a syntetické halucinogény - amfetaminové varianty (PMA, STP, DOB). Večšinou nezspôsobujú návyk - niekdy tomu je práve naopak. Navádzajú na iné stavy vedomia, rozpínajú dušu a člověk môže vidiet štvorrozmerne.

Sedatíva
http://www.oskole.sk/userfiles/image/ch%C3%A9mia/Lieky/lieky2.jpg

Sú látky používané pre ukľudnenie pri nervozite, vzrušení, k navádzaniu spánku. Sú tu zaradené narkotiká, užívané k prechodu do príjemného stavu, alkohol i nikotín.

Narkotiká
http://www.sportschau.de/sp/doping/webmagazin/events/1_2_narkotika/schmerzmittel_dpa560.jpg

Narkotiká sú drogy, ktoré utišujú bolesť, často spôsobujú spánok. Zaraďujeme sem ópium, deriváty ópia atď. Prírodné narkotiká zahrňujú ópium, morfín, kodeín a tebaín. Polosyntetické narkotiká sú heroín a hydromorfón. Syntetické narkotiká sú meperidín alebo Petidín, metadón, crack a iné. Používáním ópií sa vyvolává labilita nálady, stres, nespavosť, dotyčný zle vyzerá, má zlú výživu. Sú väčšinou silno návykové.

Morfín
http://www.buzzaboutscience.com/wp-content/uploads/2010/05/Morphine_sulfate2.jpg

Morfium (Morphine). Injekcia morfia vyvoláva vyrovnanú eufóriu.

Heroín
http://i.pravda.sk/08/022/skcl/P12210e8c_Kokain.jpg

Heroín je klasická tvrdá droga. Funguje podobne ako morfín, stačí ale päťkrát až desaťkrát menšia dávka.

Kofeín
http://i.pravda.sk/07/083/skcl/P171d4349_Kava.jpg

Káva, čaj, kakao, kola. Túto drogu užíva takmer každý človek na svete a ani si neuvedomuje, čo pije…

Kokaín, koks
http://drogy.apv-plastove-okna.cz/wp-content/uploads/2010/08/kokain.jpg

Získava sa z listou Koky pravej - a jej ďalších druhov. Vyvoláva psychické pôžitky.

Prírodná alebo umelo vyrobená omamná látka, ktorá sa využíva ako liečivo alebo sa zneužíva pri toxikománií. Všetky drogy sú návykové a ich dlhodobé a nadmerné užívanie poškodzuje organizmus a môže spôsobiť smrť. Patrí sem alkohol, prchavé látky, ktoré sa fetujú ( toluén ), a iné organické zlúčeniny, halucinogény.
Kokaín sa získava z listov kríku nazývaného koka, ktoré rastú na svahoch juhoamerických And. Kokové kríky poznali už Inkovia a používali jeho omamujúceho účinku pri náboženských obradoch. Žuvanie kokových listov sa veľmi rýchlo rozmohlo medzi španielskymi kolonizátormi, pretože bezprostredný účinok žuvania mal za následok vzpruženie síl, potlačenie hladu, smädu a ďalšími zdanlivo priaznivými účinkami. Dlhšie požívanie však malo zhubný účinok, preto bol Španielmi vydaný zákaz užívania kokových listov. Listy koky obsahujú 0,15% čistého kokaínu. Najčastejšie sa kokaín šňupe alebo sa pripravujú kokaínové nápoje. Otrava kokaínom spôsobuje, že ženy sa stávajú nymfomanickými. U mužov vzrastá pohlavná túžba, ale klesá schopnosť ju ukojiť.

Amfetamíny:

http://www.kruciata.sk/obr/amf1.jpg

Slovo amfetamíny pochádza z chemického názvy Alfa-Methyl- FeneThyl-AMIN. Tieto látky sa zaraďujú do skupiny amínov. Patria sem adrenalín, efedrín, noradrenalín, amfetamín a mnohé iné. Synteticky bola prvýkrát pripravená látka fenilzopropylamín v roku 1887. O niekoľko rokov neskôr v roku 1919 bol vyvinutý pervitín (methamfetamín).
Tieto látky sú často využívané na povzbudenie, hlavne u športovcov vo forme dopingu.

Efedrín:
http://medicina.ronnie.cz/img/data/clanky/normal/558_1.jpg

Je to alkaloid pochádzajúci z rastliny Ephedra vulgaris Rich. Má formu bieleho kryštalického prášku bez zápachu, chutí horko. Má povzbudzujúce účinky, ruší účinnosť chloralhydrátu, ktorý navodzuje spánok.

Amfetamín (Psychoton, Benzedrín):
http://img.topky.sk/40745.jpg/amfetamin-droga-tabletky-extaza-.jpg

Prvý krát bol syntetizovaný v roku 1927. Zvyšuje činnosť životne dôležitých orgánov, slovnú a pohybovú aktivitu, zlepšuje náladu, znižuje ospalosť, pocit hladu. Spôsobuje paranoidné bludy, nekľud, pocity úzkosti. Pri pravidelnom užívaní po dobu trištvrte až jedného roku, dochádza k závažným psychickým a metabolickým poruchám, ktoré obvykle končia smrťou alebo doživotným umiestnením v ústave pre duševne chorých.

Fenmetrazín (Dexfermetrazín, Preludín):
http://ua3.proua.com/img/amfetamin.jpg

Tento liek mal pôvodne slúžiť k liečeniu porúch sústredenosti, mal pomáhať rekonvalescentom pri rýchlejšom zotavovaní. U deprimovaných ľudí mal zlepšovať náladu, pacientov pripútaných na lôžko rýchlejšie zmobilizovať. Krátko po uvedení na trh sa ukázalo, že ľudia berú nie predpísané štyri, ale niekedy a tridsať až štyridsať tabliet denne. Použitie môže vyvolať poruchy nálady, nekľud, ilúzie a halucinácie.

Methylfenidat (Ritalín, Centedrín):
http://drugrehabexpert.org/wp-content/uploads/2010/10/Ritalin-Abuse.jpg
Má slabšie povzbudzujúce účinky ako amfetamín. Aj napriek tomu naňho vzniká klasický návyk. Po použití sa dostavuje strata citov, poruchy pamäte, spánku, koncentrácie, nekľud, agresivita, halucinácie, paranoidné bludy.

Ópium:
http://www.opioids.com/afghanistan/opium-pod.jpg

Ópium sa používalo k náboženským účelom v Číne a Indočíne. Najčastejšia forma používania ópia je jeho fajčenie. Pojedanie ópia je rozšírené hlavne u mohamedánov. Ďalšou formou užívania je žuvanie. Do surového ópia sa pridávajú latexové látky , ktoré ho zjemňujú. Surové ópium obsahuje asi 20% účinných alkaloidov.
Medzi nich patrí morfium 14%, ďalej kodeín 1%, papeverí 0,8%, thebain 1%, narkotín 0,5% a ďalšie. Najúčinnejší a najvyhľadávanejší z týchto alkaloidov je práve morfium. V súčastnej dobe sa morfium používa v lekárstve ako anestetikum alebo je používaný toxikomanmi intraventálne.

Hašiš:
http://files.os-onyx.webnode.cz/200000063-33535344ef/palice.jpg

Domovom je India. Hašiš je to isté ako je naše konope alebo americká marihuana. Účinné alkaloidy obsahuje navábne páchnuca živica vylučovaná najviac zo samičích kvetov rastliny. V súčasnej dobe sa pod pojmom hašiš rozumieme práve tieto kvety. Marihuana sa najčastejšie fajčí, žuje alebo sa z nej pripravujú rôzne prevažne alkoholické nápoje. Pre účely fajčenia sa najčastejšie používa celá rastlina, ale najvyššieho účinku sa dosahuje u cigariet zhotovených zo samičích kvetov, v účinnosti nasledujú cigarety zo samčích kvetov, potom a listov rastliny a cigarety zhotovené zo stonky sú prakticky bez opojného účinku. Účinok otravy na organizmus sa prejavuje v dvoch štádiách: najprv dochádza k pocitu úzkosti, a potom v štádiu druhom sa dostavuje eufória a pocit vnútornej blaženosti. V druhom štádiu si počínajú niektorý otrávení veľmi detinsky, robia nezmyselné veci a občas upadajú do neztišiteľného smiechu. Táto dobrá nálada ešte niekedy pred spaním prejde v plač, niekedy až v prebúdzanie.

LSD
http://www.mind-surf.net/drogas/imagenes/lsd.jpg

LSD sa vyskytuje vo forme bieleho prášku, tablety alebo tripu- malého papierika napusteného LSD. Intoxikovaný má rozšírené zorničky, zvýšený krvný tlak, zrýchlený dych, mení sa chápanie času, dostavujú sa bohaté ilúzie, strata chuti k jedlu, pocit ľahkosti, tendencia vyhľadávať samotu. Chemicky ide o diethylamid kyseliny lysergovej alebo LSD-25 (Lyserg-saure-diathylamid), získava sa amináciou e extrakcií námelu. Patrí medzi najsilnejšie halucinogény, vyvíja sa značná tolerancia a závislosť.

http://tmp.aktualne.centrum.sk/soumar/img/1033/93/10339329-drogy.jpg http://www.zenyprozeny.cz/data/img/obr-clanky/clanek-velky/drogy0109.jpg

http://i.idnes.cz/07/042/cl/CEN1a5012_drogy.jpg  http://i.idnes.cz/05/083/cl/BIHd425f_drogy.jpg
http://i.lidovky.cz/06/113/lngal/SVO175f43_marihuana.jpghttp://data.regiony24.cz/foto/clanky/200901/2010211318104964.jpg?width=430&bgcolor=black 
Chcete dopadnúť ako táto?
http://media.super.cz/791/147916-350x262-xgn47.jpg http://www.houser.cz/image.aspx?p=HPX&img=20100224104059_katka.jpg

Ač se během celých těch čtrnácti let natáčení vynořila spousta situací, do kterých měla Helena potřebu jako „normálně fungující“ člověk zasáhnout, udělala to málokdy. „Pokud se feťákovi člověk snaží vytrhnout jeho drogu z ruky nebo injekci z žíly, ničeho tím nedocílí. Leda tak toho, že si drogu dopřeje pět minut po vašem odchodu z natáčení,“ mluví o své zkušenosti Helena.

Navíc by zřejmě silně závislé narkomance dost vadilo, kdyby s ní někdo natáčel film kvůli tomu, aby se ji snažil kompletně přeměnit. Na to ostatně neměla ani ona sama - impulzem ke skoncováním s drogami (konkrétně pak pervitinem) jí nebylo ani náhlé těhotenství a porod dítěte. Její rok stará dcera Terezka je tak nyní v kojeneckém ústavu a má se údajně dobře, ale s tím, že matka ani otec k ní kvůli svým excesům nemají momentálně přístup.

Režisérka chce svůj dokument dostat jako „povinný ke zhlédnutí“ do všech základních škol v České republice. K tomu poznamenává: „Mou povinností je přenést strašlivou zaznamenanou skutečnost mladým lidem, kteří jsou pro různá životní scestí nejvíce ohroženou skupinou.“ Zároveň i prozradila: „Natáčení v prostředí narkomanů bylo občas velmi náročné a nebezpečné - i já jsem se musela občas vyhýbat tomu, aby mě při práci nezasáhla nějaká ta rána pěstí.“

Výsledky její čtrnáctileté práce a pohybu v těch nejtemnějších hlubinách lidského světa přinesou už za měsíc všechna česká kina v dokumentu Katka.

Zobrali ste si niekedy drogu? A čo vy na to hovoríte? Poznáte niekoho kto užíva drogy?

Drogy | stály odkaz

Komentáre

  1. Keď absentuje rozum
    Tento... "článok" je "absolútne najhoršie zlo" aké som kedy čítal. Je extrémne nepresný, zavádzajúci a tendenčný. Človek sa po prečítaní takmer nič nedozvie. Akcent je na bu-bu-bu podporené totálnymi nezmyslami a klamstvami. Hon na čarodejnice s pred 500 rokmi. Predpokladám, že pisateľ je nejaký prudko akčný pseudomoralizujúci, na všetko vlastniaci patent, bigotný katolík.
    Spomeniem aspoň jednu sprostú lož. A že "...na LSD sa rozvíja závislosť". O fyzickej závislosti tu nemôže byť ani reči, ale tá nieje ani na pervitín a kokaín. A o psychickej závislosti tiež ani náhodou. Všetky látky na ktoré vzniká psychická závislosť (ako už spomenutý pervitín, alebo kokaín) menia hladinu dopamínu v mozgu. Presnejšie, zvyšujú ju. Ak niekto ešte stále nepochopil, psychická závislosť vzniká na látky, ale aj činnosti, ktoré zvyšujú hladinu dopamínu v mozgu, lebo na dopamín vzniká tolerancia a závislosť. Čo LSD nerobí. Tolerancia na LSD síce vzrastá, ale tak, že na tretí deň po sebe LSD už vôbec neúčinkuje. Nieje nijako možné aby na LSD vznikla závislosť. Práve naopak. LSD sa úspešne používalo a v súčasných výskumoch opäť používa na liečbu alkoholizmu, nikotinizmu a iných silných psychických závislostí.
    Drogy, (mám na mysli psychoaktívne látky) ani zďaleka niesú najhoršie zlo,a pri správnom používaní môžu dokonca veľmi pomôcť a to aj tie, na ktoré sa môže rozvinúť závislosť.
    publikované: 31.01.2019 02:23:48 | autor: Yamazaki (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



">.
  • Create PlaylistPop-out playerDownload music and ringtones
  • ">:-)
    Počet zhliadnutí:
    Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014