Ľudia a niečo viac

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Anna zo zeleného domu

Milujem túto knihu, no najmä filmy. Keď som bola ešte malá, nevedela som ešte poriadne čítať, dávali na STV 1 Annu zo zeleného domu, ktorú som si okamžite obľúbila. Páčila sa mi na nej jej otvorenosť, sebakritika, tvrdohlavosť, odvaha, a hlavne predstavivosť. Wow, neviem ako mám opísať pociť, keď som sa tešila na ďalšie časti, v ktorých Anna zasa niečo vyvedie, alebo bude nemilosrdná ku Gilbertovi, ktorý sa snaží, aby mu odpustila potom čo jej v prvý deň povedal, že je mrkva, ryšavka. A odvtedy je naňho zlá. Neskôr mu Anna povie "Áno". Ale ešte predtým to bude mať Gilbert s Annou veľmi zložité... Tiež nemôžem zabudnúť na najlepšiu kamarátku alebo spriaznenú dušu, akoto Anna zvykne hovorievať Dianu, samozrejme Marillu, Mateja... Viem, že toto dielo zostane v mojom srdci navždy...

Anna zo zeleného domu

Autorka: Lucy Maud Montgomery (* 30. november 1874 – † 24. apríl 1942)
  

Narodila sa v Cliftone, na Ostrove princa Edwarda v Kanade. Jej rodičia boli Hugh John Montgomery a Clara Woolner Macneill. Keď mala Lucy Maud necelé dva roky, umrela jej matka na tuberkulózu. Lucin otec sa rozhodol, že sa presťahuje do západnej Kanady, kde sa neskôr znovu oženil. Lucy zostala na farme svojich prarodičov v Cavendishi. Tu ako 9-ročná začala písať poéziu.

V školskom roku 1893 – 1894 študovala na Prince of Wales College a získala učiteľskú licenciu. Potom, v roku 1898, začala učiť na škole Lower Bedeyue. Vtom istom roku jej zomrel starý otec. Hneď sa vrátila do Cavendishu, aby sa starala o svoju babičku. Zostala tam trinásť rokov, okrem rokov 1901 až 1902. Pracovala ako korektorka pre The Daily Echo v Halifaxe. Počas tohto pobytu písala aj tvorila svoje knižky.

V roku 1905 napísala svoju prvú knihu Anna zo Zeleného domu. Poslala ju do mnohých vydavateľstiev, ale vo všetkých jej ju odmietli. Rukopis tejto knihy uložila do krabice a zabudla naň. Znova ho našla v roku 1907 a to už mala väčšie šťastie. Našla vydavateľa, ktorý zariadil, aby Anna Shirleyová uvidela svetlo sveta v knižnej podobe. O rok neskôr sa stalo.

Keď v roku 1911 zomrela Lucy babička, vydala sa za reverenda Ewena MacDonalda, s ktorým bola tajne zasnúbená od roku 1906. Spolu sa presťahovali do Leaskdale v Ontariu. Tu sa im neskôr narodili ich tri deti. Chester narodil sa v r. 1912, Hugh sa narodil mŕtvy v r. 1914 a Stuart v r. 1915. Lucy Maud tu napísala väčšinu svojich kníh.

Po svadbe už nikdy na ostrove Princa Edwarda nežila. Chodievala tam už len na návštevu. Svojimi príbehmi preslávila tento ostrov. Odohrávali sa tu všetky okrem jedného.

Lucy Maud Montgomeryová zomrela v Toronte 24. apríla 1942, ale jej telo bolo pochované na ostrove Princa Edwarda v Cavendishi.

Diela

  • Anna zo Zeleného domu (1908)
  • Anna z Avonlea (1909)
  • Anna v Redmonde (1915)
  • Anna v Summerside (1936)
  • Annin dom snov (1917)
  • Annine lásky (1939)
  • Anna v Glene st. Mary (1919)
  • Annina dcéra Rilla (1921)
  • Čarovná rozprávkarka (1911)
  • Zlatá cesta (1913)
  • Emily z Nového Mesiaca (1923)
  • Emily Climbs (1925)
  • Emily´s Quest (1927)
  • Kilmeny of the Orchard (1910)
  • The Blue Castle (1926)
  • Magic for Marigold (1929)
  • A Tangled Web (1931)
  • Pat of Silver Bush (1933)
  • Mistress Pat (1935)
  • Jane of Lantern Hill (1937)
  • The Blythes Are Quoted (2009)

Obsah:

  

Na prelome storočia sa rozhodnú vziať do svojho domu sirotu. Matthew a jeho sestra Marilla sú však tak trocha zmätení z toho, keď im namiesto chlapca pošlú dievčatko. Jej meno je Anne Shirley a hneď v prvých minútach je celkom zreteľne vidieť, že je to dievča s mimoriadnou fantáziou a netradičným pohľadom na svet. Len náhodou sa Marilla rozhodla nechať si Annu v dome, aj keď Annin spôsob myslenia a snívania je Marille a jej pragmaickému mysleniu vzdialený. Netrvá však dlho, kým sa Anna novom prostredí udomácni a kým si Marilla uvedomí, čo Anna do jej života môže priniesť...

Stručnejší obsah (zdroj: anna-shirleyova.wz.cz):

Když se řekne Anna Shirleyová, napadnou někoho slova jako fantazie, snílek, spřízněná duše atd. ... a je to tak správně, protože postava Anny v knížkách Lucy Maud Montgomeryové se často nechávala unášet na křídlech svých snů a když jí bylo nejhůř, dokázala si život přikrášlit díky svojí představivosti. Měla rezavé vlasy, velké oči a malý nosík, na který by byla moc pyšná, kdyby ho neměla posetý tolika pihami. Chtěla vypadat docela jinak, mít hnědé vlasy a krásně bílou pleť, ale tím by byla docela všední. Takhle byla se svými červenými copy a snivou dobrodružnou povahou výjimečná a zajímavá.

Anna se narodila v březnu 1865 v Bolingbroku v Novém Skotsku mladému učitelskému páru Bertě a Walterovi Shirleyovým. Její rodiče byly velmi chudí a oba učili na gymnáziu. Když byly Anně asi tři měsíce, umřela její maminka a brzy na to i tatínek, a tak si Annu vzala paní Thomasová, aby jí pomáhala s dětmi. Tam zůstala až do svých osmi let, ale pak už u paní Thomasové nemohla zůstat, a tak si ji vzala jako pomocnici paní Hammondová, která měla 8 dětí. Tam byla asi dva roky a potom ji dali do sirotčince v Hopetownu.


Anna neměla příliš šťastné dětství, dokud si ji k sobě do Avonlea nevzali Marilla a Matěj Cuthbertovi. To jí bylo 11 roků. Původně měl do Zleného domu přijít malý chlapec, ale shodou náhod a malého nedorozumění tam přijela právě Anna. Marilla váhala, ale Matěl si byl od prvního okamžiku jistý, že si chce Annu nechat. A tak se i stalo ...

Malá Anna byla velmi vnímavé dítě, dobře se učila a byla v Avonlea moc šťastná a spokojená. Nechávala se unášet svojí fantazií, poznávala okolí a zajímalo jí všechno nové. Dokonce si našla i skutečnou kamarádku a nemusela si už vymýšlet žádnou Katku Mauriceovou nebo Violettu, jako to dělala v sirotčinci a když se cítila osamělá. Tou novou spřízněnou duší byla Diana Barryová z domu Na stráni kousek od Zeleného domu, kde bydlela Anna.

Koho Anna od začátku neměla v lásce, byl Gilbert Blythe, protože se jí hned v prvních dnech ve škole posmíval, že má rezavé vlasy ... a ona by si tolik přála mít vlasy kaštanově hnědé. A tak se s ním vůbec nebavila, ale soupeřili spolu v tom, kdo z nich bude nejlepším žákem ve třídě.

Potkali se spolu při studiích na Královské akademii a později také v Redmondě na univerzitě. To už byli spolu dlouho usmíření, ale Gilbert cítil k Anně mnohem víc než jen přátelství. Požádal ji tedy o ruku, jenže Anna v té době cítila, že mu víc než přítelství nabídnout nemůže. To zase na nějakou dobu jejich vztah pokazilo a Annu to moc mrzelo. Stále si ale nedokázala připustit, co ke Gilbertovi skutečně cítí ...

Z Anny i Gilberta se stali bakaláři umění a jejich cesty se dlouho proplétali, až jim konečně oběma došlo, že bez sebe nedokážou žít ... Gil požádal Annu podruhé o ruku a tentokrát už ho neodmítla :o)

Ten Gil je riadny fešák, dokonalý chlap s perfektnou povahou, tvrdý pritom nežný. Takého Anna chcela, a trvalo jej dlho kým na to prišla...Príbeh Anny sa dočkal aj filmového spracovania: Anna zo zeleného domu - príbeh pokračuje, ktorý má 2 časti. Hlavnou tématikou je láska Anny a Gilberta, spomienky na Zelený dom, vojna...

http://youtu.be/GUkKgXkqEoU

http://youtu.be/T9s903ykQ6A

http://youtu.be/VENphtfuM0w

http://youtu.be/kbGXK1NE6PE

http://youtu.be/LKCFnir8iwM

http://youtu.be/S2HoTnuPaqc

 


Ryšavka Anna | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    Aj keď od tohto článku už uplynulo veľa času, keď som ho objavila, hneď som zajasala. Konečne mám -spriaznenú dušu-! Príbeh Anny milujem, je to niečo úžasné! Keď som pozerala každú časť, cítila som sa zvláštne, každú chvíľu, každý pocit som zdieľala s Annou. Veľmi som túžila, aby sa dala konečne s Gilbertom dokopy, čo sa aj stalo. Tak strašne som plakala, pri -Príbeh pokračuje, 2. časť- , že to bolo niečo príšerné. Nakoniec to ale skončilo dobre.
    Dievčatá v mojom veku (mám 13 rokov, je to málo, ja viem..) radšej čítajú nejaký Twilight alebo čo ja viem čo, ale ja sa vždy vraciam k Anne, nikdy tú knihu a ani Annu neopustím. Som možno zvláštna, ale je to tak. A preto som sa potešila, keď som zbadala, že niekto je taký ako ja :) Ďakujem za tento článok, pretože ma veľmi potešil. Nemyslím si, že by mi na ňho niekto odpovedal, vzhľadom na to, že je už starší, ale túžim, aby sa tak stalo.... Krásny zbytok večera :D :)...
    publikované: 15.11.2013 19:13:27 | autor: Adela :3 (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Pre Adelu:
    Wow! Nesmierne si ma potešila, ďakujem za tvoj naozaj krásny názor, zdieľam ho s tebou. Presne ako hovoríš, toto dielo nikdy nebude nudiť, dielo ktoré vždy pohladí dušu! Chceli by som vrátiť čas, keď som mala toľko rokov ako ty teraz, všetko bolo iné... Ale čas sa nedá vrátiť ani zastaviť, bohužiaľ... Ale to ma neodradí pozrieť si ryšavku Annu a ešte viac si prečítať knihu! NIKDY! Veľmi pekne ďakujem za tvoj komentár, naozaj ma potešil. EŠTE RAZ VĎAKA! ;-)
    publikované: 16.11.2013 18:20:51 | autor: Angelote (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



">.
  • Create PlaylistPop-out playerDownload music and ringtones
  • ">:-)
    Počet zhliadnutí:
    Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014