Ľudia a niečo viac

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

HITLER

                                   " Herr Hitler"

http://www.topnews.in/files/adolf_hitler.jpg          Nemecký politický a vojenský vodca a jeden z najväčších diktátorov 20.-teho storočia. Hitler premenil Nemecko na plne militarizovanú spoločnosť a spustil 2. Svetovú vojnu v roku 1939. Dúfal, že ovládne celý svet, dokonca na určitý čas ovládol väčšinu Európy a veľa zo severnej Afriky. Rozhodol sa pozdvihnúť Nemecký národ nad ostatné a popri tom vyzabíjal milióny Židov a Rómov. Slovania a veľa iných boli pod jeho nadvládou tiež utláčaní.
Adolf Hitler sa narodil v Braunau am Inn, v Rakúsko-Uhorsku. Bol štvrtým dieťaťom Kláry a Aloisa Hitlerových. Hitlerov otec sa postupne prepracoval na vysoký post v Rakúskej spoločnosti a preto mal Adolf pohodlné detstvo. Hitler začal školu v roku 1900, ale bol na vyššej úrovni ako ostatné deti. Rodičia sa rozhodli, že pôjde do Realschule, ktorá pripravovala deti na ďalšie štúdium. Avšak Hitler a jeho otec silne plánovali budúcu kariéru. Jeho otec chcel, aby sa prihlásil do civilnej služby, ale Adolf chcel byť umelcom.
Počas tejto doby Hitler si začal formovať politické názory: silne na neho pôsobil Nemecký nacionalizmus a silný odpor pre politický režim v Rakúsko-Uhorsku. Ako väčšina nemecky-hovoriacich ľudí v Rakúsko-Uhorsku sa rozhodol stať Nemcom.
Smrť jeho otca v januári 1903 zmenila rodinu. Príjmy tých, ktorí prežili boli adekvátne k potrebám Hitlera, jeho matky a jeho sestry, ale absencia dominantnej pozície otca zmenila Hitlerove postavenie v rodine. Veľa času venoval hraniu a snívaniu, nedarilo sa mu v škole a celkom opustil školu 1905 po skončení deviatej triedy.
Hitler dúfal, že sa stane umelcom, ale nespravil skúšky na Viedenskú Akadémiu umení.
Jeho mama zomrela v 1908 a Hitler pokračoval v štúdiách vo Viedni, aby získal sirotskú penziu. V skutočnosti sa zaujímal o tom, že koľko mesto vynakladá na kultúrne domy - majmä operné domy.
Keď prišiel o
všetky financie, Hitler, ktorý odmietal sa zamestnať, skončil na ulici. Tam bol po prvýkrát vystavený politickým názorom, najmä rasovým teóriám Lanza von Liebenfelsa. Liebenfels vydával časopis o predpokladanej nadradenosti Árijcov, nesprávne definovanej rasy, ktorá zahrňovala aj Nemcov a o podradenosti ostatných rás obzvlášť Židov. Súčasne si Hitler vypestoval nenávisť k socializmu a k Židom.
Medzi rokmi 1910 a 1913 sa Hitlerov život
zlepšil, keď začal maľovať a predávať pohľadnice a obrázky na živobytie, kopírovanie slávnych obrazov a kreslenie verejných budov. Vymieňal si názory s ostatnými v ubytovni, a tým si vytváral jeho ľudovo-hovoriaci štýl.

Skutočnosť, že sa mu nepodarilo registrovať ako maliar v Rakúsku, spôsobilo, že musel utiecť do Mníchova v Nemecku v roku 1913, aby sa vyhol rakúskym úradom. Bol vydaný do Rakúska, ale zistili, že je fyzicky neschopný slúžiť v armáde. Potom sa vrátil do Mníchova.
Prepuknutie 1. Svetovej vojny v roku 1914 prišlo ako príležitosť pre Hitlera ako získať peniaze. Dobrovoľne sa prihlásil do bavorskej jednotky v nemeckej armáde a slúžil celú vojnu. Hoci bol opakovane vyznamenaný za statočnosť, nikdy nebol povýšený. Vo vojne, kde boli veľké obete nadriadení mu dávali úlohu ako človeka, ktorý mohol niesť odkazy a robiť iné nebezpečné
práce, ale nebol schopný viesť mužov do vojny.
http://library.thinkquest.org/5026/Images/hitler1.jpg
Hitler videl zákopovú vojnu ako súboj pre prežitie rás, súboj, ktorý bol podstatou existencie. V tom istom čase jeho protižidovské názory dosahovali vrchol. Keď bolo Nemecko v roku 1918 porazené, Hitler ležal vo vojenskej nemocnici. Rozhodol sa, že to boli Židia, kto zapríčinil nemeckú porážku a že vstúpi do politiky a zachráni krajinu.
Po skončení vojny sa Hitler vrátil do Mníchova. Bol zvolený ako politický hovorca obvodnou vojenskou základňou, dostal špeciálny tréning a dostal príležitosť nacvičiť si verjné prejavy pred tým ako vrátia vojnových zajatcov. Jeho rečnícke úspechy viedli k tomu, že ho vybrali za pozorovateľa politických skupín v mníchovskej oblasti. Z tejto pozície skúmal nemeckú robotnícku stranu, jednu z mnohých nacionalistických a rasistických združení, ktoré sa objavili v Mníchove v povojnových rokoch.
Nemecká robotnícka strana, premenovaná na Národnú robotnícku stranu Nemecka (NSDAP alebo Nacionalistická strana), Sa stala centrom Hitlerovej pozornosti. Tu našiel odbytisko pre svoj talent politickej agitácie a stranícku organizáciu. Strana propagovala v základe tie isté myšlienky, s ktorými sa Hitler stretol vo Viedni: násilný rasový nacionalizmus a antisemitizmus. Zdieľal tiež opozičný nacistický názor voči liberálnej demokracii Nemeckej Weimarskej republiky, ktorá bola ustanovená po vojne.
Napriek tomu, že bol vojak v armáde, čoskoro sa stal novým hovorcom strany. Jeho nadanie na verjné vystupovanie a využívanie miestnych armádnych zdrojov na získavanie publicity spôspbilo, že na podujatiach sponzorovanýck 100 až 200-člennou organizáciou prichádzalo obrovské množstvo ľudí. Keď na zhromaždení 29. februára 1920 Hitler prezentoval oficiálny program strany, bolo tam až 2000 ľudí. Hitler bol v nasledujúcom mesiaci uvoľnený z armády a čoskoro sa dostal do vedenia nacistickej strany.
Bol najlepším náborárom strany a vďaka tomu, že bolo potrebné platiť za účasť na jeho vystúpeniach, aj najúspešnejším získavačom financií. http://www.leninimports.com/adolf_hitler_biography_2.jpg

Ak mu niekto zo strany protirečil, Hitler vždy našiel spôsob ako sokov a rivalov vyhnať zo strany. Niekoľkokrát sa vyhrážal, že opustí stranu sám. Hitler dosával dostatočnú podporu a 29. júla 1921 bol zvolený za Fűhrera (absolútneho vodcu) strany.
V roku 1926 založil osobnú políciu SS (Schutzstaffel). V roku 1932 NSDAP získala 37,4% hlasov a Hitler bol vymenovaný ríšskym kancelárom. V boji za samovládu použil všetky prostriedky, likvidoval svojich politických protivníkov (požiar ríšskeho snemu v roku 1933)a zbavil sa nepohodlných vodcov SA (tzv. noc dlhých nožov v roku 1934)
Noc dlhých nožov bola krvavá čistka v Nemecku, ku ktorej došlo v noci z 29.-30.6.1934. Vraždeniu predchádzal Hitlerov rozkaz jednotkám SS (jeho presné znenie sa doposiaľ nepodarilo zistiť). Cielom bola likvidácia potenciálnych Hitlerových súperov a iných nepohodlných osôb. Útok bol namierený hlavne proti vedení SA (E. Röhm), ale zavraždení boli i generálovia Kurt von Schleicher, G. von Kahr a G. Strasser. Oficiálne Hitler ohlásil smrť 77 ľudí; odhaduje sa, že ich bolo aspoň 200.
Po Hindenburgovej smrti v auguste 1934 vyhlásil koniec republiky a začiatok budovania tretej ríše, potom seba samého vodcom národa. Stal sa i vrchným veliteľom armády. Budoval systém jednej strany, vševládny policajný režim, v zahraničnej politike postupne, v podstate bez odporu (politického appeasementu), revidoval versailleskú mierovú zmluvu (obnova brannej moci 1935, obsadenie Porýnia 1936, anšlus Rakúska 1938, rozbitie ČSR 1938-39).
Nasledovala Berchtesgadenská schôdzka, schôdzka Hitlera s premiérom N. Chamberlainem v Hitlerovom letnom sídle 15.9.1938. Hitler tu formuloval svoje požiadavky voči ČSR. Požadoval, aby ČSR odstúpila Nemecku okresy s viac než 50% nemeckého obyvateľstva a zrušila zmluvu so ZSSR. Británia s nemeckými požadiavkami súhlasila. Potom prebehli Godesberské jednania, znovu medzi Hitlerem a britským premiérom 22.-24.9.1938 v Godesbergu v Nemecku, o spôsobe a konkrétnych opatreniach pripojenia československého pohraničia k Nemecku. Hitler tu predložil radu ďalších územných požiadaviek voči ČSR (vrátane požiadaviek Poľska a Maďarska); v ČSR 22.9.1938 prebehli masové demonštrácie proti prijatiu ultimát a 23.9. 1938 bola vyhlásená mobilizácia. 1.10.1938 boli obsadené Sudety a 15.3.1939 bol obsadený zbytok územia ČSR, bol zriadený protektorát Böhmen und Mähren. Mníchovská dohoda prejednala odstúpenie pohraničných územií ČSR obývaných nemeckou menšinou Nemecku; podpísaná 29.9.1938 na konferencií v Mnichove predstaviteľmi Nemecka (Hitler), Talianska (B. Mussolini), Veľkej Británie (N.

Chamberlain) a Francúzska (E. Daladier). Mnichovská dohoda bola dôsledkom politiky appeasementu, a rozvratnej kampane Sudetonemeckej strany. Zástupci československej vlády na konferencií pozvaní neboli; dohoda prijatá štyrmi veľmocami bola pre československú stranu ultimátom, ktoré pod nátlakom prijala. Československá republika na základe mníchovskej dohody stratila rosiahlé hospodársky a hlavne strategicky významné územia v pohraničných oblastiach (asi 1/3 územia). V októbri 1938 vyhovela ČSR i územným požiadavkám Poľska (Tešínsko) a v novembri i Maďarska (južné a východné Slovensko, veľká časť Podkarpatskej Rusi). V roku 1942 prehlásili mníchovskú dohodu za neplatnú Veľká Británie a Francúzsko, 1944 Taliansko a 1973 Nemecko (SRN). Dňa 1.9.1939 Hitler napadol Poľsko, čo rozpútalo 2. svetovú vojnu. Zozačiatku mal veľké úspechy. Hitler obsadil v roke 1940 Dánsko, Holandsko, Belgicko, v júni skladá zbrane Francúzsko. V roku 1941 začína operovať v severnej Afrike Afrika Korps a v apríli kapituluje Juhoslávia a Grécko. V lete 1939 uzavrel dve zmluvy so SSSR. Nemecko-sovietské zmluvy boly uzavrené v Berlíne a v Moskve z iniciatívy Hitlera a J.V. Stalina. Dňa 19.8.1939 bola podpísaná dohoda o obchode a úvere, 23.8.1939 pakt o neútočení a 28.9.1939 zmluva o priateľstve a spolupráci. Išlo o široko založený program spolupráce, doplnený tajnými protokolmi o rozdelení Poľska a vytvorení záujmových sfér na východe Európy. Na ich základe viedol Stalin sovietsko-fínsku vojnu v rokoch 1939-1940 a v roku 1940 uskutočnil anexiu baltských krajín, Besarábiu a časť Bukoviny.
Nemecko-sovietske zmluvy výrazne ovplivnili prvú fázu 2. svetovej vojny v rokoch 1939-1941, lebo Stalin v zmysle zmluvy podporoval Hitlerovú agresiu v Európe. Hitler zmluvy spravil neplatnými prepadnutím ZSSR. Plán Barbarossa bol krycí názov pre prepadnutie ZSSR Nemeckom 22.6.1941, jedna z najvetších vojenských operacií 2. světové vojny, vedená taktikou bleskovej vojny. V jej čele stál do decembra 1941 nemecký maršál W. von Brauchitsch, potom sa ujal vedenia sám Hitler. Plány operácie Barbarossa boli vypracováné koncom roku 1940. Koncom roka 1940 (bitva o Anglicko) a hlavne prelomu 1942-1943 (bitva pri Stalingrade) došlo k zlomu. Hitler podlahol iluzii vlastnej neporaziteľnosti a doplatil na to, na čo Nemecko už doplatilo v prvej svetovej vojne, na dvoch frontoch sa bojovať nedá ani s výbornou technikou a generálmi, čo tretia ríša bezpochyby mala. http://www.gymfilakovo.sk/subjects/dejepis/_private/Hitler%20a%20holokaust.files/image008.jpg

Hitler nastolil brutálný totalitný režim a teror, často so súhlasom velkej časti nemeckého obyvateľstva. V júli 1944 unikol pokusu o atentát a začal stotožňovať svoj osud s osudom štátu. Tento atentát sa nazýva júlové spiknutie a išlo o spiknutie nemeckých dôstojníkov s cieľom zavraždiť Hitlera uskutečnené 20.7.1944; pripravované od začiatku roku 1943.
Hitlera mala nahradiť vláda schopná uzavrieť mier. Vykonávateľom atentátu bol plukovník Hitlerovho štábu gróf C.S. von Stauffenbergvhttp://www.watcherswatch.com/pics/stauffenbergcruise.gif, ktorý dopravil bombu do jednacej miestnosti Hitlerovho veliteľského bunkra v Rastenburgu vo východnom Prusku. Výbuch zabil štyroch prítomných, Hitler bol ľahko zranený a spiknutie stroskotalo. Po atentáte bolo popravených 150 osôb, medzi nimi 30 generálov, 15 ďalších prinútených k samovražde. Na konci vojny, po vstupe sovietskej armády do Berlína, spáchal v podzemí svojho bunkra samovraždu. V svojej poslednej vôli ustanovil Hitler Dönitze svojím nástupcom a 1.5.1945 menoval Dönitz ako ríšský prezident vládu grófa J.L. Schwerin-Krosigka, 23.5. bol Britmi zatknutý. Bol súdený ako vojnový zločinec a 1946-1956 veznený v Spandau (Berlín). Vývoj členskej základne NSDAPhttp://www.germaniainternational.com/images/nsdap6opener.jpg


Rok Počet členov Zisk vo voľbách
1925 27 000
1927 70 000
1928 108 000 2,6%
1929 178 000
1930 250 000 18,3%
1931 800 000
1032 1 300 000 37,4%
1933 4 000 000 44%(marec),92%(november*)
1939 8 000 000
*zmanipulované voľby.


Dal postaviť koncentračné tábory, v ktorých Židov a iných ľudí upaľovali, a týrali, to viedlo k smrti. Vidíte sami: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/dc/Buchenwald_Slave_Laborers_Liberation.jpg/250px-Buchenwald_Slave_Laborers_Liberation.jpg     http://zumag.ku.sk/images/080320132900_678.jpg  http://i.pravda.sk/07/013/skcl/P2318abcb_osviencimV.jpg http://www.bbc.co.uk/slovak/specials/images/1526_auschwitz/3153639_auschwitz04.jpg  http://www.24hod.sk/obrazky_clankov/20070716T110302+0100x/74109.jpg    http://blog.sme.sk/blog/9459/148719/P5040543.jpg    http://www.noveslovo.sk/files/files/ostatne%5C16178%5C4_1.jpg      http://www.24hod.sk/obrazky_clankov/2008-03-25x/7188.jpg   http://www.vasaeuropa.sk/fotogaleria/232.jpg


PS: Budme vdační za to čo máme!!!









HITLER | stály odkaz

Komentáre

  1. na jednej strane
    je na tom nieco dobre, ked sa o tychto zverstvach hovori,nesmieme na to zabudat, je to sucastou nasej minulosti, poucenie, hrozba.. na strane druhej si myslim, ze obrazky mucenych ludi, pohlady plne trapenia..potrebujeme to tu vidiet? :(
    no rozhodne super vycuc, keby si to tak precitali viaceri..
    publikované: 20.02.2009 19:58:07 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. mnooo
    vlastna tvorba? semtam to zaskripalo ale vzhladom na rozsah sa to da ustat. a obrazky...to je tak, koho to serie, toho t obude srat aj bez obrazkou, koho to neserie, obrazky ho nezmenia...
    publikované: 20.02.2009 20:42:26 | autor: noncreativ (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Zaujímavé
    publikované: 20.02.2009 21:06:03 | autor: eneko (e-mail, web, autorizovaný)
  4. ?
    non zasa asi nerozumiem, asi si mal potrebu na mna reagovat.
    mozno ma to serie tak ci tak, a obrazky len pridavaju.
    publikované: 20.02.2009 22:06:37 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  5. muff
    nie precital som si to cele a chcel som reagovat, reagoval som, len ma naviac potesilo ze aj ty...a neviem tie obrazky ak si zasa vycitala utocne, tak uz neviem fakt nic
    publikované: 20.02.2009 22:09:49 | autor: noncreativ (e-mail, web, autorizovaný)
  6. asi som paranoidna
    abo tie tvoje neutralne vety nechapem
    publikované: 20.02.2009 22:12:09 | autor: muffinka (e-mail, web, autorizovaný)
  7. VSETKO JE NA NIECO DOBRE
    ludia ono to mate tak.... stat sa to muselo , keby nebola 2sv. v rokoch 39-45 , bola by v inych rokoch a mozno ovela horsia... mozno by studena vojna vyustila do 2.sv. a to by bolo s nuklearnymi zbranami.. mozno. Zoberte si , ze by v nemecku nevyhral volby hitler a ze by sa vobec nedostal k moci.Podme si trocha zaspekulovat ako by sa vyvyjal dalsi osud europy.Ja si myslim a myslim si , ze mi mnohi daju za pravdu , ze keby bolo v nemecku nejake demokraticke zriadenie a krajina by si isla svoje , europu by zacala zotrocovat a okupovat ina mocnost a to - ZSSR ! Stalinovi by nic nestalo v ceste a jeho vojnove tazenie v europe , to by len bola bleskova vojna.A v celej europe by vladol Stalin v mene komunizmu a ktovie dokedy by to tak bolo.... v kazdom pripade vojny su nutne , nebyt vojen , dnes by sme sa tu uz nepomestili a vrazdili by sme sa medzi sebou , co sa vlastne deje aj tak , ale bolo by to v ovela vacsiom meritku. No a to o obsadeni europy Sovietskym zvazom je len jedna z moznosti , ktovie ako by to dnes vsetko vyzeralo a podla mojho , vsetko to s hitlerom a 2.svetovou vojnou sa nieze malo , to sa skratka muselo stat a myslim si , ze to bola najlepsia varianta ...
    publikované: 21.02.2009 19:04:55 | autor: erik (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. Erik, nepotrebuješ psychiatra náhodou?
    ?
    publikované: 21.02.2009 19:34:34 | autor: Via (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. erik
    to co pises je viacmenej mimo miiisu. zalozene na tom, ze co ak by ... tamto a tamto..ak by sa nemecko zo svojej krizy vyhrabalo inak ako volbou hitlera, ak by mu vsetci neustupovali a neviem co... no dobre. predstav si, ze by hitler nebol pri moci v nemecku, ale vystrkoval by rozky. tak isto ako v britanii vystrkovali rozky britski nacisti. skoncilo sa to jednou ohromnou bitkou na cable street ale ako tak sa to ustalo...

    budem ti oponovat aj v tomto: "mozno by studena vojna vyustila do 2.sv. a to by bolo s nuklearnymi zbranami.." nebyt toho, ze rusko napadlo nemecko, tak je to uplne inak a rusko by nikdy neziskalo taku silu, aby v nejakej studenej vojne vobec malo potencionalnu sancu oproti USA ;)

    to su dohady..najlepsie riesenie by bolo, keby dobraci nie su dobrakmi ale hovadami a s este vacsimi hovadami by zatocili skor, ako by mali sancu nieco taketo spachat. a o tom je svet...
    publikované: 21.02.2009 20:04:29 | autor: noncreativ (e-mail, web, autorizovaný)
  10. VIA , NIE NEPOTREBUJEM !!!
    vies moja zlata via , ak ty zijes v iluzii , ze ziadna vojna nie je potrebna a ze vsetko je iba o dialogu a mierovych cestach , tak v tom pripade potrebujes psychiatra ty alebo prinajmensom sa preber zo svojej nekonecnej naivity....
    publikované: 22.02.2009 00:42:02 | autor: erik (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. to noncreativ
    no ono to co som napisal nie je celkom tak mimo misu.... a to bola iba jedna z X moznosti ako by to mohlo byt.... nevravim ze by to tak bolo ale je to dost pravdepodobne , vies , zavrtaj trocha do historie a pouzi kusok svoje logicke myslenie , jednoduchu rovnicu aku mas vyriesit ked chces pridat prispevok,ak samozrejme nepouzivas kuzlo... daj si dokopy dva a dva.... daj si dokopy to ze by nemecko bola normalna demokraticka krajina a nezbrojila by.... nikto v tej dobe v europe nezbrojil ale zssr ano , vyrabalo tanky , cvicilo armadu no a ako vieme aj cistilo od potencionalnych revoluciaonarov... velmi dobre vieme ze vtedajsie ZSSR malo zaujem na rozsirovanie svojej sfery dalej na zapad od ukrajiny a to sa pleties ak si myslis ze nebyt toho ze rusko napado nemecko,nebolo by schopne konkurovat amerike... si blazon ak si myslis ze by sa zssr nepokusalo rozsirovat si hranice... a atomovu bombu vyvijali rusi bezohladu na vojnu , po americkych jadrovych utokoch na japonsko zssr jednoducho museli zacat vyvijat jadrove zbrane , lebo vedeli , ze bez toho by nedokazali usa vzdorovat... takze tie tvoje nazory ze "nebyt toho, ze rusko napadlo nemecko, tak je to uplne inak a rusko by nikdy neziskalo taku silu, aby v nejakej studenej vojne vobec malo potencionalnu sancu oproti USA" tie su uplne mimo misu a zijes tiez v nejakej iluzii.... vojna nevojna , vyvijanie jadrovych zbrani bolo odpovedou na to ze usa zacali vyvijat takuto zbran a nehovorim o jej pouziti,lebo keby nebola vojna tak by ju nemali na kom pouzit,ale uz len to ze ju zacali vyvijat prinutilo rusov k tomu istemu.. a skor nez zacnes opat napadat moje nazory kadejakymi sprostostami sa nad tym radsej poriadne zamysli a pochopis ze je to tak ako hovorim
    publikované: 22.02.2009 00:55:26 | autor: erik (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. erik
    hmm snazil som sa debatovat, ale ked su to pre teba sprostosti, nezostava mi nic ine iba ukoncit to a tvoj komentar oznacit tiez za sprostost...alebo to nehat tak. pakt medzi zssr a nemeckom nic? hej tito dvaja boli rovnaki, preco sa viac neangazovali t ico sa mali? zvysok europy? amerika? preco len alibisticky profitovali....mas milion moznosti, nie len tu o ktorej vravis...znie to rovnako alibisticky a obhajovacne pre nemecko...
    publikované: 22.02.2009 09:08:02 | autor: noncreativ (e-mail, web, autorizovaný)
  13. Píšem len to čo som zistila
    DAKUJEM za Vaše komentáre, veľmi ma dojali:-))ha ha ha, no podme k veci, ešte raz opakujem, že píšem len to čo som zistila z iných zdrojov, keby ste to len trošku chápali, ale ako vídím ...!!!
    publikované: 22.02.2009 10:47:17 | autor: Angelote (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. angelote
    ved chapeme, a? :) pohoda, nie?
    publikované: 22.02.2009 13:06:23 | autor: noncreativ (e-mail, web, autorizovaný)
  15. noncreativ
    ale ake obhajovanie zase , ved moznosti je vela to som povedal hned ale vravel som ze vo vyvoji europy by ta co som tu prezentoval mohla byt najpravdepodobnejsia no v kazdom pripade netvrdim ze by to tak bolo vies a ty si to hned zobral akoby som ja hovoril ze na sto percent by to tak bolo ...... a v konecnom dosledku som chcel poukazat na to , ze 2. svetova bola potrebna a angelote neviem o akom nechapani to tu hovoris keby si si dokladnejsie precitala predmet tejto debaty nabuduce ok ?
    publikované: 22.02.2009 17:24:02 | autor: erik (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. okeej
    ved teda vseobecne netreba do toho vnasat nejaku extremnu tuto onú zlost :)
    publikované: 22.02.2009 17:26:58 | autor: noncreativ (e-mail, web, autorizovaný)
  17. skoda
    co sa stalo to sa stalo a mi zato nemozeme ved vojna bola a skoncla sa tak nechajte to vsetci tak ako to je lebo teraz to je najlepsie
    publikované: 19.04.2009 12:01:30 | autor: okno (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



">.
  • Create PlaylistPop-out playerDownload music and ringtones
  • ">:-)
    Počet zhliadnutí:
    Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014