Ľudia a niečo viac

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Dva jazyky, jeden hlas!

Prvá československá superstar je tu!

KTO BUDE BOJOVAŤ O TITUL PRVEJ ČESKOSLOVENSKEJ SUPERSTAR?


Česká republika

http://mm.denik.cz/1/cf/vlajka_cesko_ceska_denik_clanek_solo.jpg

Rozloha: 78 866 km
Počet obyvateľov: 10,2 milóna
Hlavné mesto: Praha

Poloha:

Česká republika je vnútrozemským štátom ležiacim v strednej časti Európy. Susedí so štyrmi štátmi – Nemeckom, Poľskom, Slovenskom, Rakúskom.

Povrch:
Je tvorený predovšetkým pahorkatinami a vrchovinami. Väčšinu územia vyplňuje Česká vysočina. Najznámejšie pohoria – Krkonoše s najvyšším vrcholom Snežkou, Jizerské hory, Krušné hory, Šumava, Orlické hory, Jeseníky. Vo východnej časti Moravskosliezske Beskydy a Biele Karpaty. Najrozsiahlejšie nížiny sa rozkladajú v okolí riek Labe, Morava, Dyje a Odry. Podnebie:
Vyznačuje sa prejavmi vzájomného prenikania a miešania oceánskych a kontinentálnych vplyvov a patrí do tzv. severného mierneho pásma s typickým striedaním 4 ročných období a premenlivým počasím behom celého roku. Nížinné oblasti sú prevažne teplejšie a suchšie a horské oblasti chladnejšie a vlhšie.

Vodstvo:
Prechádzajú ňou 3 európske rozvodia. Západná časť patrí do úmoria severného mora, stredná a južná Morava leží v povodí Dunaja, ktorý ju odvodňuje do Čierneho mora, a sever Moravy a Sliezska patrí do úmoria Baltického mora.
Hlavné toky – Labe, Vltava, Morava, Dyje, Odra, Opava
Najväčšou umelou vodnou plochou je Lipenská priehrada.
Čechy sú bohaté na minerálne pramene ktoré sú využívané v kúpeľnej liečbe (Karlove Vary, Mariánske Lázne, Františkovy Lázne)

Obyvateľstvo:
94 % tvoria Česi a z menšín sú najviac zastúpení Slováci, potom Poliaci, Nemci, Ukrajinci, Vietnamci. Počet obyvateľov neustále klesá.
Doprava:
Pomerne hustá železničná a dopravná sieť ku ktorej skvalitňovaniu dochádza výstavbou ďalších úsekov diaľnic a modernizáciou hlavných železničných ťahov. Riečna doprava má pomerne malý význam. Využívaná je letecká doprava z 9 medzinárodných letísk a to hlavne z letiska v Prahe – Ruzyni. Na prepravu tekutých a plynných palív je využívaná potrubná doprava, diaľkové plynovody, ropovody a siete rozvodných plynových potrubí.

Cestovný ruch:
Na rozvoj cestovného ruchu sú veľmi priaznivé predpoklady. ČR má 4 mestské pamiatkové rezervácie zapísané v zozname UNESCO (Praha, Český Krumlov, Telč, Kutná Hora). V zozname svetového dedičstva je zapísaný aj pútnicky kostol sv. Jána Nepomuckého na Zelenej Hore v Žďáry nad Sázavou a Lednicko – Valtický zámocký prírodný areál. Na území ČR sú 3 národné parky a 24 chránených oblastí.
Nerastné suroviny:
Surovinová základňa je pestrá -hnedé a čierne uhlie, lignit, wolfram, urán, cín, polymetalické rudy, stavebné, sklárske a keramické suroviny. Kaolín – Karlovarsko, Plzeňsko, Podbořany. Čierne uhlie – Ostravsko-karvínsky revír. Hnedé uhlie – okolie Mostu a v Sokolovskej panve. Nedostatočné zdroje ropy a zemného plynu – dovoz z Ruska. Menšie ložiská železa a neželezných kovov.
Priemysel:
Priemyselná výroba je najdôležitejšie odvetvie, na tvorbe HDP. V minulosti bol významný hutnícky priem. – Ostrava, Bohumín, Trinec, Kladno. V súčasnosti má priem. nedostatok energetických zdrojov. Chomutov – výroba rúr
Frýdek-Mýstek – valcovne plechu
Strojárska výroba – hlavne automobilový priem. – Škoda Mladá Boleslav, nákladné autá Liaz – Liberec, Tatra – Kopřivnice, Karosa – Vysoké Mýto.
Výroba investičných celkov (pre cukrovary, cementárne...) – Brno, Hradec Králové
Zbrojná výroba – Vsetín, Brzno, Plzeň
Výroba čerpadiel – Sygma Olomouc

Prudký rozvoj petrochémie

V Polabí – najväčšia rafinéria Litvínov (napojený na Ingolstadt)
Sklársky a keramický priem. má starú tradíciu – známi Karlovarský porcelán
Obuvnícky priemysel – z minulosti známe Baťove závody
Potravinársky priem. – dôležitým vývoznými produktmi sú – pivo, mäsové výrobky, cukor, likéry

Poľnohospodárstvo:
Významné odvetvie hospodárstva ČR. Pestuje sa – pšenica, ovos, žito, jačmeň, kukurica, zemiaky, cukrová repa, repka olejná, strukoviny, vinná réva, ovocie a zelenina, vlašské orechy, chmeľ, ľan. Chov – ošípaných, hov. dobytka, hydiny. Lov rýb. Zahraničný obchod:
Dovoz – suroviny pre chemický, hutnícky, textilný a energetický priemysel, potraviny a výrobky moderného strojárenstva.
Vývoz - výrobky sklárskeho, strojárskeho, textilného keramického, drevárskeho a potravinárskeho priemyslu a tiež farmaceutického priemyslu. Ďalej je to koksovateľné uhlie, sklárske piesky a kaolín.


Slovenská republika

http://flagpedia.net/data/flags/normal/sk.png

Základné údaje


  • Krajské mestá: Bratislava, Trnava, Nitra, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Prešov, Košice
  • Štátny jazyk: slovenský
  • Hlavné mesto: Bratislava (428 672 obyvateľov)
  • Susedia: Česká republika, Poľská republika, Ukrajina, Maďarská republika, Rakúsko
  • Rozloha: 49 035 km2
  • Počet obyvateľov: 5 389 180 (k 31.12.2005)
  • Hustota obyvateľstva: 109/km2
  • Národnostné zloženie obyvateľstva: národnosť slovenská (85,8 %), maďarská (9,7 %), rómska (1,7 %), česká (0,8 %), rusínska, ukrajinská, ruská, nemecká, poľská a iné (2 %)
  • Obyvateľstvo podľa náboženského vyznania: veriaci (84,1 %) z toho: rímskokatolícke (68,9 %), evanjelické a.v. (6,9 %), gréckokatolícke (4,1 %), reformovano kresťanské (2 %), nezistené (2,2 %), bez vyznania (13,7 %)
  • Hlavné politické strany zastúpené v NR SR: Kresťanskodemokratické hnutie, Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko, SMER - sociálna demokracia, Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana, Slovenská národná strana, Strana maďarskej koalície - Magyar Koalíció Pártja,
  • Prezident republiky: Doc. JUDr. Ivan Gašparovič, CSc., Dr.h.c.
  • Predseda vlády: Doc. JUDr. Robert Fico CSc.
  • Mena: Euro, 1 € = 100 centov, (do 31.12. 2008 slovenská koruna, 1 Sk=100 halierov)
  • Členstvo v medzinárodných organizáciách: EU, NATO, OSN, UNESCO, OECD, OBSE, CERN, WHO, INTERPOL atď.
  • Štátne sviatky
SUPERSTAR

Česko Slovenská SuperStar, v ktorej si zmerajú sily mladí speváci zo Slovenska a z Česka, sa v Brne rozbehla prvým castingom.

Do spoločného projektu TV Markíza a TV Nova Česko Slovenská SuperStar sa prihlásilo viac ako 10 tisíc spevákov a speváčok, ktorí v priebehu castingov prejdú sitom porotcov.

Na prvý casting do Brna dorazili asi dve tisícky spevákov a speváčok. Tí nedočkaví pred bránami areálu brnianskeho výstaviska prešľapovali už o šiestej hodine ráno, aby na rad prišli čo najskôr.

V areáli vyrástlo aj provizórne javisko, kde sa mohli záujemcovia o účasť v súťaži rozospievať a rozcvičiť pred tým, než vstúpili pred porotu.

Niektorí skúsili preraziť s vlastnou tvorbou, iní využili to, že sa môžu po prvýkrát v histórii súťaže sprevádzať na hudobný nástroj a priniesli si so sebou hlavne gitary. Nechýbali ale ani klávesy či husle.

Nestihli ste sa prihlásiť v predstihu? Nevadí
Počet účastníkov castingov ale ešte nie je konečný. Všetkých konkurzov sa môžu zúčastniť aj tí, ktorí sa nestihli prihlásiť. Šancu majú ľudia od 15 do 30 rokov, rozhodujúci je vek v deň finále, čiže 20. decembra. Kto má menej ako 18 rokov, musí na konkurz doraziť v sprievode zákonného zástupcu alebo s plnou mocou, ktorú zástupca napísal pre iného dospelého.

Castingy začali práve v sobotu na brnianskom výstavisku, kde porotcovia vyberú v priebehu troch dní prvých postupujúcich. Po Brne sa pokúsia získať lukratívnu nahrávaciu zmluvu záujemcovia 24. júna v Bratislave, o štyri dni neskôr v Prahe a 7. júla v Košiciach.

Porota bude tiež medzinárodná a štvorčlenná
Medzinárodné je aj zloženie poroty, ktorá pomôže budúce hviezdy vybrať. Slovensko reprezentuje už osvedčená dvojica porotcov z predchádzajúcich kôl Dara Rolins a Paľo Habera. Česko zastupujú Ondřej Hejma a speváčka nemeckej rockovej skupiny Die Happy Marta Jandová.

Súťaž budú moderovať Adela Banášová a Leoš Mareš. Výherca získa nahrávaciu zmluvu a ročný televízny kontrakt v hodnote 100 tisíc eur.

Aj tak si myslím, že češi budú hlasovať za svojich, a slováci aj za čechov, ahh jaj slováci....čo s vamik?!!!DDD
Takže vyhrá čech, aspon si to ja myslím, a čo vy???A prečo si to myslím??no lebo češi sú bohatší, obyvateľstvo je väčšie ako naše....je toho veľa!


Československá superstar | stály odkaz

Komentáre

  1. a neni to jedno?
    publikované: 30.06.2009 06:36:18 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  2. A NENI TO JEDNO?
    Nie nie je!!!Aspoň ja si to myslím, pretože nám to uberá na kvalite našej krajiny, a to je niečo!!:-)DDD
    publikované: 01.07.2009 18:39:27 | autor: Angelote (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



">.
  • Create PlaylistPop-out playerDownload music and ringtones
  • ">:-)
    Počet zhliadnutí:
    Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014