Ľudia a niečo viac

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Desať zaujímavostí o snoch

Milujem sny, zvlásť také, z ktorých sa nechcem prebudiť a mám celý deň dobrú náladu, no realita je poriadna facka, ktorá Vám nemilo otvorí oči...Aspoň, že nám spríjemňujú život, no niekedy aj dosť vystrašia, ale to až tak neprežívame, však? Aspoň ja nie, možno preto, že nechcem a nie je to nič dobré - smrť, strach, bolesť, panika. Niekedy sa mi snívalo, že s osobou mi známou stále utekám, no ja vždy spadnem...A tie príjemnejšie sny...to Vám radšej nebudem ani hovoriť! :D

Sny ...

Sen je výraz pre podvedomú skúsenosť, skladajúcu sa z obrazov, zvukov, myšlienok, dojmov a pocitov. Dostavuje sa v spánku, zvlášť v prípade takého spánku, pri ktorom sa očné viečka prudko pohybujú (tzv. REM spánok, podľa anglického Rapid Eye Movement).

1. Počas spánku sme ochromení - Aj keď je ťažké tomu uveriť, ale naše telo je v spánku virtuálne ochromené – a to preto, aby sa zabránilo akejkoľvek činnosti tela v sne. Žľazy začnú vylučovať hormón, ktorý prispieva k stavu ospalosti, neuróny vysielajú signál k mieche a nútia tak telo, aby sa uvoľnilo a neskôr celkom ochromilo.

2. Do snov nám prenikajú rôzne stimuly - Tento jav sa nazýva začlenenie do snov a väčšina ľudí ho zažila. Do nášho sna prenikne nejaký zvuk z reálneho sveta a začlení sa do určitého kontextu v sne. Iným príkladom, ktorý však nevychádza z vonkajšieho podnetu, je pocit smädu, ktorý náš mozog začlení do sna. Ak vo sne vypijete pohár vody, smäd je na chvíľu zažehnaný, ale objaví sa znovu a nakoniec vás donúti zobudiť sa, vstať a napiť sa.

3. Tí, ktorí prestali fajčiť alebo piť alkohol - Journal of Abnormal Psychology uvádza toto prekvapujúce zistenie: „Z 293 fajčiarov, ktorí sa vzdali na jeden až štyri týždne svojich cigariet, ich 33 % priznalo, že sa im aspoň raz snívalo o fajčení. Vo väčšine prípadov títo ľudia s prekvapením zistili, že v sne fajčili a mali z toho nepríjemný pocit, ako je panika či pocit viny. Sny sa objavili zároveň s absenciou tabaku, pretože 97 % z nich nikdy predtým, než prestalo fajčiť, také sny nezažilo.

4. Sny neznamenajú to, o čom sú - Keď sa nám sníva o nejakom subjekte, nie vždy je ten sen o ňom. Sny majú hlboký symbolický význam. Naše podvedomie sa pokúša porovnať obrazy zo sna s niečím podobným. Je to, ako keby ste písali báseň a povedali si, že mravce sú ako stroje, ktoré sa nedajú zastaviť. Nikdy však nebudete porovnávať rovnaké veci, ako napríklad „Tento krásny východ slnka je krásny ako východ slnka“. Takže nech už si váš sen vyberie akýkoľvek symbol, je veľmi málo pravdepodobné, že by to bol symbol identický so skutočnosťou.

5. Všetci nemajú farebné sny - Približne 12 % ľudí má výhradne čierno-biele sny. Ostatní snívajú vo farbách. Títo ľudia však majú sklon mať v snoch spoločné témy, ako sú situácie spojené so školou, prenasledovanie, pomalý beh, sexuálne skúsenosti, pády do prázdna, meškanie, úmrtie, vypadávanie zubov, lietanie a pod. Nie je však známy priamy účinok, vyvolaný nočnou morou, na osoby, ktoré snívajú vo farbách, na rozdiel od tých, ktorí snívajú čierno-bielo.

6. Sníva sa nám len o tom, čo poznáme alebo sme poznali - Naše sny sú často plné neznámych ľudí, ktorí v nich majú rozličné úlohy. Vedzte, že nie sú len výplodom vašej mysle – sú to tváre skutočných ľudí, s ktorými ste sa v živote už stretli, aj keď si na nich nespomínate. Každý z nás vidí počas života desiatky tisíc tvárí, takže máme k dispozícii nespočítane veľa typov, ktoré môžeme v snoch využiť.

7. Sny sú predzvesťou psychózy - V nedávnej štúdii o spánku boli pozorované subjekty prebudené vždy pred tým, ako začali mať sny. A napriek tomu, že im inak dopriali bežných osem hodín spánku, už po troch dňoch začali mať ťažkosti so sústredením, boli výbušní, mali halucinácie a preukazovali známky psychózy. Keď sa im umožnilo dostať sa do fázy REM, mozog prostredníctvom predĺženého REM spánku stratený čas dohnal.

8. Sny sa snívajú každému - Sny sa snívajú každej ľudskej bytosti (s výnimkou ťažkých prípadov psychickej dysfunkcie). Muži a ženy však majú inakšie sny a rozdielne reakcie. Muži majú sklon zotrvávať v snoch s inými mužmi, zatiaľ čo ženy v snoch zotrvávajú rovnakou mierou medzi mužmi aj medzi ženami. Aj muži, aj ženy majú erotické reakcie, aj keď sám sen erotický nie je. Muži majú občas erekciu, u žien sa prejavuje vyššia prekrvenosť vonkajších častí pohlavia.

9. Až 90 % snov zabudneme - V prvých piatich minútach po prebudení polovicu snov zabudneme. Za desať minút ich celkom iste zabudneme 90 %. Známy básnik Samuel Taylor Coleridge sa raz ráno zobudil po úžasnom sne. Rýchlo vzal pero a papier a začal svoje snové vidiny opisovať, až z toho neskôr vznikla jedna z najznámejších anglických básní Kublaj Chán. Po 54 veršoch ho niekto na krátku chvíľu vyrušil, a keď sa básnik vrátil k písaniu, na nič si už nespomenul. Báseň nebola nikdy dokončená. Podobných príkladov by sme našli aj viac.

10. Slepým ľuďom sa snívajú sny - Ľudia, ktorí oslepnú po narodení, môžu vo sne vidieť obrazy. Ľudia, ktorí sa ako slepí narodili, obrazy v snoch nevidia, zato však v nich uplatňujú iné zmysly – čuch, sluch, dotýkajú sa predmetov, zaznamenávajú pohnutia mysle. Keď organizmus prejavuje silnú vôľu spať, mozog môže virtuálne využívať všetky zmysly.

Aké sú Vaše sny? Chceli by ste žiť v snoch alebo radšej v realite? Na aký sen nikdy nezabudnete?


Sny a ich význam | stály odkaz

Komentáre

  1. Sny a spánek
    Dlouho jsem nečetla tak moc zajímavý článek. Opravdu skvěle vysvětleno vše o snech, co jsem kdy potřebovala vědět. A víte, co by mě zajímalo? Jestli je možné, že když máme kvalitnější matraci https://eco-matrace.cz/18-tastickove-matrace a tím pádem i kvalitnější spánek, jestli se nám zdá více nebo naopak méně snů?
    publikované: 30.11.2021 11:29:48 | autor: Ivanka (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



">.
  • Create PlaylistPop-out playerDownload music and ringtones
  • ">:-)
    Počet zhliadnutí:
    Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014