Ľudia a niečo viac

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Fifty Shades of Grey - Päťdesiat odtieňov sivej

Túto knihu som ešte nečítala, vlastne neviem či je to dobrý nápad. Čítam recenzie, niektorí knihu chvália iných vôbec neoslovila, možno budem v tej prvej skupine. Každopádne mám chuť ju prečítať, som totiž človek, ktorý nehľadí na druhých, ale ide si po svojom - SVOJOU HLAVOU. Už idem trošku z cesty... :)

Strhujúci erotický román o temných túžbach v každom z nás...


Romantický, oslobodzujúci a návykový. Aj taký je román Päťdesiat odtieňov sivej, ktorý vás pohltí už od prvej strany.

Podrobnosti

  • Originálny názov: Fifty Shades of Grey
  • Počet strán: 608 strán
  • Väzba: pevná s prebalom väzba
  • Rozmer: 157×212 mm
  • Hmotnosť: 780 g
  • Jazyk: slovenský jazyk
  • ISBN: 9788073887063
  • Rok vydania: 2012
  • Naše katalógové číslo: 131920

Román, ktorý oslovil štyridsať miliónov žien po celom svete, pretože zverejnil ich sexuálne fantázie... Kniha Fifty Shades of Grey – Päťdesiat odtieňov sivej opisuje nerovný vzťah nevinnej študentky Anastázie Steeleovej a multimilionára Christiana Greya, ktorého sexuálne preferencie ťahajú k dominancii a ovládaniu partnerky. Román vydalo nakladateľstvo XYZ v preklade Miroslavy Sedláčkovej.

Pre slovenských čitateľov a čitateľky nebude pravdepodobne opis sexuálnych praktík taký šokujúci ako pre Američanky, napriek tomu román nastoľuje otázky, kam až sa dá zájsť v mene lásky. Prvý diel trilógie nedáva jednoznačnú odpoveď, rovnako ako necháva otvorené príčiny podivného správania Christiana Greya. Nakladateľstvo na román a na záujem, ktorý vzbudil predovšetkým v internetovej komunite, upozornila prekladateľka českej verzie už dávnejšie a nakladateľstvo XYZ sa usilovalo takmer pol roka získať práva na vydanie. Nakoniec XYZ vydá postupne celú trilógiu, ktorej ďalšie dva diely sa v origináli volajú Fifty Shades Darker a Fifty Shades Freed.

Prekladateľka českej verzie Zdeňka Lišková, ktorá už pracuje na druhom a treťom diele, upozorňuje, že trilógiu je nutné vnímať komplexne, a sľubuje, že napätie a erotické dusno sa budú ešte stupňovať.

Románu sa celosvetovo zatiaľ predalo 40 miliónov výtlačkov. Práva na vydanie získali nakladateľstvá v 40 krajinách a štúdio Universal Pictures kúpilo práva na sfilmovanie za päť miliónov dolárov. S predajom cez 1,1 miliónov výtlačkov počas prvých jedenástich týždňov sa Fifty Shades of Grey stala najlepšie predávanou knihou všetkých čias. Predbehlo aj Da Vinciho kód a Harryho Pottera. Vo svete sa očakáva „Fifty Shades baby boom“, pretože sa všeobecne tvrdí, že román zdvihol záujem žien o sex.

E L James je pseudonymom Eriky Mitchellovej Leonardovej (1963), televíznej produkčnej a manželky scenáristu a režiséra Nialla Leonarda, s ktorým je viac ako dvadsať rokov a má s ním dvoch pubertálnych synov. Vo svojom reálnom živote jazdí na Mini, má rada cenovo prijateľné biele víno a Nutellu a najviac času jej zaberie pranie špinavej bielizne synov, ragbistov. V ich londýnskom dome nie je ani stopa po Červenej mučiarni z jej románu, napriek tomu jej manžel nežne hovorí Dračica.

Študovala históriu na Univerzite v Kente, písať chcela už od detstva, snívala o tom, že raz napíše román, ktorý spôsobí rozruch, ale kvôli rodine a kariére svoje sny na čas odložila. Nakoniec nabrala odvahu a pustila sa do písania prvého románu, Fifty Shades od Grey. Pôvodne ho písala ako fanfiction ságy Stmievanie pod menom Snowqueens Icedragons, to bolo v roku 2009. Úspech, aký jej dielo dosiahlo na internete, ju úplne šokoval. Podľa svojich slov doň vtelila svoju krízu stredného veku a všetky svoje fantázie, ktoré sa zrejme stretli s fantáziami mnohých žien po celom svete. Dokazuje to záplava e-mailov v jej schránke, ktorých obsah je podobný: „Milujem vašu knihu. Aj manžel Vám ďakuje!“ Neskôr zmenila mená hlavných postáv a v roku 2011 vydala Fifty Shades of Grey v terajšej podobe.

Erika Mitchelová Leonardová sa publicite skôr vyhýba. Jej agentka Valerie Hoskinsová hovorí, že autorka nemá potrebu dávať rozhovory, pretože sa jej kniha predáva sama. Napriek tomu Erika súhlasila s prvým verejným vystúpením v Británii, na ktorom sa zúčastnilo 450 fanúšičiek ochotných zaplatiť 20 libier za vstupenku. Tam napríklad prezradila, že musela zavolať do predajne áut, aby sa opýtala, či môžu mať dvaja ľudia sex v Audi R8. Predajca povedal rezolútne „nie“. Autorka sa však vydala do autosalónu osobne a potom, čo si do auta sadla, usúdila, že to možné je. Na otázku, či knihu čítali jej synovia, odvetila: „Panebože, nie. To by ma zabilo a ich tiež.“ Naopak, jej osemdesiatdvaročná matka je knihou nadšená.

Ukážka z knihy

Čo má toto znamenať? Unáša azda deti do otroctva na nejaké bohom zabudnuté miesto na našej planéte? Je členom nejakej zločineckej organizácie? Tým by sa dalo vysvetliť, prečo je taký bohatý.
Alebo je hlboko veriaci. Je hádam impotent? To určite nie, iste by ma dokázal presvedčiť o opaku. Z premýšľania nad všetkými možnosťami sa mi asi zavarí mozog. Toto nikam nevedie. Chcem tú záhadu menom Christian Grey rozlúštiť čo najskôr. A ak je to jeho tajomstvo také hrozné, že už ho nikdy nebudem chcieť vidieť, tak nech – aspoň sa mi uľaví. Čo si to nahováraš? okríkne ma moje podvedomie. Ak sa ukáže, že má pravdu, budeš na tom pekne mizerne.
„Ešte dnes,“ rozhodnem sa.
Neveriacky dvíha obočie.
„Si ako Eva, už sa nemôžeš dočkať jablka poznania,“ uškrnie sa.
„Skutočne ste sa práve uškrnuli, pán Grey,“ podpichnem ho sladko. A mám ťa, nafúkanec!
Namiesto jeho očí teraz vidím iba úzke štrbinky. Berie svoj mobil a vytáča rýchlu voľbu.
„Taylor, budem potrebovať Charlie Tango.“
Charlie ...

 

 

Čítali ste túto knihu? Aký je Váš názor?


Zaujímavé knihy | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja som čítala
    A tá kniha je jednoducho sexy. Nič viac ani menej sa od nej nedá čakať. Má to promo ako erotický román a JE to erotický román. Ak chce niekto intelektuálny orgazmus, nech si kúpi... čo ja viem... Vzostup a pád ríše rímskej.
    publikované: 26.12.2013 07:17:43 | autor: surrnerealna (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Dobre knihy
    Ja som precitala vsetky dieli a rozhodne odporucam.
    publikované: 29.12.2013 17:19:21 | autor: ------ (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Téma prežutá, spracovanie nič extra
    to je dojem z tohto úryvku, ale nechystám sa čítať ďalej
    svoj čas vyhrádzam takým knihám ako je Čistý od Andrewa Millera
    čas je fakt vzácny
    publikované: 29.12.2013 22:57:53 | autor: lorelei (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. navyše
    ešte mi nedá, ale šedá má odosť viac odtieňov ako 50
    stačí pozorovať tiene
    ďalšia pozoruhodná kniha: Michael Frayn: Headlong (čes. Po hlavě)
    bola zhltnutá za 2 dni, človek sa dozvedel všeličo o maliarovi Bruegelovi a napínavé to bolo teda riadne
    publikované: 30.12.2013 13:23:07 | autor: lorelei (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. Pre surrnerealna:
    Tiež si myslím, aj keď som ju ešte nečítala... Ďakujem za názor! ;-)
    publikované: 30.12.2013 17:53:25 | autor: Angelote (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Pre ------:
    Teším sa... :-)
    publikované: 30.12.2013 17:55:01 | autor: Angelote (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Pre lorelei:
    Ďakujem za tip, určite sa pozriem čo sú to za knihy... ;-)
    publikované: 30.12.2013 17:56:20 | autor: Angelote (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



">.
  • Create PlaylistPop-out playerDownload music and ringtones
  • ">:-)
    Počet zhliadnutí:
    Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014